Съхранена е популацията на уникално цвете - ямболски мразовец
Съхранена е популацията на уникално цвете - ямболски мразовец / netinfo

Съхранена е популацията на българския ендемит ямболски мразовец. Това установиха експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стара Загора при извършена проверка на място, в района на природната забележителност “Находище на мразовец”, в местността „Ормана”. Това е единственото място в област Ямбол, където може да се види защитеният вид.

 

При обхождането на терена, експертите констатираха около 50 екземпляра с розови и бели форми, скрити в земи от горски фонд, където няма антропогенно въздействие.

 

Ямболският мразовец цъфти към края на февруари. Външният му вид прилича на този на минзухара, но двата вида се отличават най-вече по броя на тичинките. При минзухара те са 3, а при мразовеца са 6.

 

За пръв път видът е описан през 1964 г. През 1985 г. със заповед на Комитета за опазване на природната среда находището в местността „Ормана” е обявено за защитена територия и с нея се забранява късането, мачкането и изкореняването му.

 

Ямболският мразовец е включен в Червената книга на България и в приложение № 3 на закона за биологичното разнообразие като защитен вид.