Шуменските предприятия произвеждат качествени хранителни продукти
Шуменските предприятия произвеждат качествени хранителни продукти / netinfo

14 производствени предприятия в шуменско имат право да търгуват с ЕС и са покрили структурните изисквания на европейските регламенти. Това заяви д-р Иван Калоянов, началник на отдел ДВСК. Други 9 предприятия работят само за вътрешния пазар. По думите му, се отчита повишаване отговорността на операторите с храни, подобряване на условията и на технологичните възможности, а в крайна сметка от всички предприятия в Шуменско излизат гарантирано безопасни продукти.

От 6 предприятия, които се занимават с млеко преработка, 5 имат право и осъществяват обмен със страни от ЕС. Мандрите и млекопреработвателите от Шуменско ползват само суровини на фермери и производители на мляко от нашата или съседни области. „Не можем да имаме притеснения относно качеството на млечната продукция и на това, което нашите млекопреработватели произвеждат”, категоричен бе д-р Калоянов.

Директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба д-р Христо Христов увери, че кренвиршите, произведени от шуменските предприятия са качествени. По думите му, те съдържат 3% соев изолат, машинно обезкостено месо, сланина и подправки.

До края на месеца РИОКОЗ и ДВСК ще извършват проверки в търговската мрежа, свързани с коректния начин на предлагане, етикиране и изписване състава на хранителните продукти.