Протестиращи обърнаха гръб на парламента
Протестиращи обърнаха гръб на парламента / Sofia Photo Agency

Около 400 души се събраха за поредния протест на студенти, еколози и млекопроизводители, майки и пенсионери пред парламента. Те застанаха с гръб към сградата на Народното събрание в знак на неодобрение спрямо политиката на управляващите.

Протестът премина без провокации и при засилено полицейско присъствие. Въпреки първоначалните предупреждения за възможни ексцесии и сблъсъци между органи на реда и протестиращи, ситуацията от 14 януари не се повтори.

Към недоволните граждани се присъединиха и кардиолозите, които обявиха своето недоволство срещу директора на управителния съвет на НЗОК д-р Емил Райнов. „Протестираме срещу двойните стандарти в българското здравеопазване, срещу корупцията, върху която се гради разпределението на бюджета за здравеопазване, срещу Емил Райнов, който си позволява да не включва или да забранява устно сключване на договори с болници”, каза лекар, дошъл на протеста.

Протестиращите дадоха срок до 27 януари правителството да изпълни техните искания, като на първо място е оставката на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, като срокът, който му дадоха е до петък. В противен случай те се заканиха, че ще пристъпят към активно гражданско неподчинение. Един от организаторите на протеста Борислав Сандов беше категоричен: „Ще продължим докато не се изпълнят исканията ни, докато не се решат проблемите, докато не се смени системата”.


 10 души бяха задържани за нарушение на обществения ред по време на протеста, съобщиха от МВР. Трима от десетимата са отведени за наркотици, трима са били без документи за самоличност, един с маска, един със спрей и двама са разпознати по снимков материал от 14 януари.