Миков отговаря в НС за събитията от 14 януари
Миков отговаря в НС за събитията от 14 януари / Sofia Photo Agency
Вътрешната парламентарна комисия ще изслуша в четвъртък министъра на вътрешните работи Михаил Миков и представители на протестиращите за действията на полицията по време на митинга на 14 януари. Това стана по настояване на депутати от опозицията, които събраха достатъчно подписи в подкрепа на искането, за да задължат свикването на извънредно заседание. Изслушването на вътрешния министър и очевидци е по инициатива на ДСБ, които беше подкрепена от ОДС, БНД и Движение „Напред".

По-рано през парламентарния ден от опозицията поискаха оставката на правителството. Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че искането е заради „това грубо погазване на човешките права, защото при БСП винаги се действа извън закона”.

Вътрешният министър Михаил Миков коментира, че действията на опозицията целели да нагнетят напрежението. По отношение на случая с починалия от инфаркт в 4-то РПУ мъж, Миков коментира: По всички случаи, за които има такива твърдения са извършени проверки, включително по спекулацията, която опозицията и лично Атанас Атанасов развъртя по медиите. Вътрешният министър заяви, че проверката по случая е приключила и тя потвърждава становището на полицията, че мъжът е починал от инфаркт, а не след полицейски тормоз заради участие в протеста от 14 януари.