Новa вълна протести пред парламента
Новa вълна протести пред парламента / снимкa: Sofia Photo Agency

Нови граждански протести се очакват в центъра на столицата. В 15.00 часа пред сградата на Народното събрание ще започне митингът на обединени студентски, природозащитни, майчински и земеделски организации и движения.

На протестния митинг ще бъдат огласени обобщените искания на всички протестиращи организации. В декларация, внесена в народното събрание и Министерски съвет, протестиращите настояват за оставка на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, както и за спешни мерки по неотложните искания на всички протестиращи организации. Исканията са и за въвеждане на мажоритарен елемент в избирателната система и за повишаване на гражданското участие в управлението на страната.

За резултати по поставените искания организаторите на протеста определиха срок – 27 януари.

Росица Букова, представител на българските майки, каза: "Изпълнението на исканията ще се отчете на обединен митинг на пл. "Народно събрание" на 28 януари от 15.00 часа. При отказ за диалог и нерешаване на поставените проблеми си запазваме правото да призовем към всеобщо мирно гражданско неподчинение в цялата страна и обща политическа стачка".

Заради предстоящите протести пред сградата на парламента част от центъра на София ще бъде затворена за движение. Ограниченията в движението на автомобилите ще бъдат за района на площад "Народно събрание" и площад "Независимост". От 11.30 часа до приключване на протестните действия, поетапно ще бъде преустановявано движението на пътни превозни средства по маршрута на придвижване на протестиращите студенти от зала “Христо Ботев” до последната спирка на автобус № 280 и площад “Народно събрание”. Докато протестиращите са пред парламента цялостно ще бъде спряно движението в двете посоки на бул. “Цар Освободител”, от бул. “Васил Левски” до ул. “Г. С. Раковски”.

От полицията съобщават, че в зоната за сигурност на Народно събрание и Министерски съвет ще бъдат взети превантивни мерки, с цел недопускане нарушения на обществения ред.