Израелски експерт ще обучава българските полицаи
Израелски експерт ще обучава българските полицаи / БГНЕС

Израелският топ-полицай Асаф Хефец ще учи българската полиция на професионализъм, съобщава електронното издание на вестник „Аарец“. Бившият полицейски шеф, считан за световен експерт по борба с тероризма и организираната престъпност, е основал и оглавил звеното на израелската полиция за борба с тероризма. Той заяви, че в България смята да се фокусира върху подобряване на съществуващите полицейски сили и законодателството за борба с престъпността, тъй като страната ни няма план за създаването на нови професионални полицейски отряди.

Хефец вече е отпътувал за тридневно посещение в София по покана на нашето правителство, за да се запознае с проблемите на българските полицаи. „Европейският съюз иска от страните-членки да имат прозрачно управление, да се борят с корупцията и да се справят с мафиотските организации“, обобщава експертът.

„За ЕС е много важно да има професионални връзки между различните полицейски сили в Европа, за да не се позволи Европа да стане място, където мафиотските групировки действат спокойно. Българите търсят решения на проблеми в тези области, които се развиха с разпадането на комунистическия блок“, добави той. Хефец подчерта, че това е едва първоначално посещение, но е важен самият факт на поканата му от българското правителство.

„По принцип, говорим за първоначално проучване преди по-задълбочени консултации“, каза той. „Получих поканата и ще изучавам три дни българската полиция, опитът и условията, в които полицията действа, за да идентифицирам проблемите, с които трябва да се справят полицаите“, заяви Хефец. След това експертът ще предостави препоръките си на българското правителство, допълва БГНЕС.