Атанасов: Недопустимо е да умират хора затова, защото протестират срещу властта
Атанасов: Недопустимо е да умират хора затова, защото протестират срещу властта / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с Атанас Атанасов, народен представител от Демократи за силна България, в отговор на казаното в предаването „Седмицата” по Дарик от генералния комисар на МВР Павлин Димитров, че за него Атанасов вече не съществува, защото го е нарекъл лъжец без никакви доказателства по повод на починалия в Четвърто полицейско управление гражданин. Според професионалното ръководство на МВР става дума за човек, който е бил викан за престъпления, които нямат нищо общо с протеста. Според Атанас Атанасов убит е човек, симпатизант на ДСБ, заради това, че е протестирал, т.е. той е починал в полицейското управление заради това, че е бил задържан заради протеста му срещу управлението.

Ето какво още каза Атанас Атанасов в „Седмицата” по Дарик:

Ами, вижте, аз не се изненадвам от поведението на този човек. И за пръв път ще си позволя да го кажа това нещо, а толкова време го премълчавам. Това е типичното поведение на офицера от Държавна сигурност Павлин Димитров, дългогодишен служител на Държавна сигурност. Това е. А лъжата и манипулацията е основно средство, за да може да държим властта. Но аз искам да кажа два-три факта, които са изключително важни. Може ли такова нещо, Генералният комисар на МВР да твърди, че нещо му докладвали. Ами да се качи на колата и да отиде в районно управление четвърто, което е до хотел "Хемус", да не е на другия край на света, и да провери какво се е случило там. А вчера бяхме потърсени от пет човека, свидетели, които са били задържани в същото районно управление, за да разкажат подробности около смъртта на този човек. И знаете ли, на въпроса ми - защо търсите нас, нашата партия, хората ми казваха - защото върху якето на починалия имаше стикер на вашата партия - "Sergo, go home". Разбирате ли?

Сега, свързана ли е тази смърт с протестите? Продължавате ли. . .

Категорично.

. . . да го твърдите?

Категорично. Този човек безпричинно е задържан, възрастен човек на 60 години. Заведен е в районното управление с всички други, една част от тях, както стана ясно снощи на нашата извънредна пресконференция, също безпричинно задържани в някакво кафене до "Кристал", извадени от кафенето. Може би е имало очакване или разпореждане в съответните районни управления да има определена бройка задържани от тези протести и е нямало значение откъде ще ги измъкнат. Пълен произвол, това е полицейски произвол. Има, има смърт на човек, настъпила в резултат на този полицейски произвол срещу, така, гражданския протест и няма политическа реакция на това. Защо Министерството на вътрешните работи, защо Министерският съвет пускат по медиите ръководителя на професионалното ръководство Павлин Димитров, къде е мишката Миков, къде е Сергей Станишев, къде са тези хора?

Генералният. . .

Те разговарят ли за тази смърт?

Генералният комисар каза, че този човек е бил викан от полицията по друг повод. . .

Това е абсолютна лъжа.

. . . други негови. . .

Ние имаме категорични. . .

. . . престъпления.

. . . доказателства, че това не е вярно. А и никой досега не е представил писмени доказателства пред обществото. Защо Миков не даде вчера още пресконференция, да извади писмените доказателства, да каже това? Между другото едно от лицата, което е било очевидец на тази смърт, все още не е освободено и по данни на другите свидетели именно това е лице е било издирвано за кражби на коли и е възможно сега да се подменят документи.

Тоест. . .

Някой ще каже ли истината? Аз обаче като представител на опозиционна партия, като народен представител ще направя всичко необходимо тази истина да стане известна на обществото и правителството за това да си ходи. Недопустимо е да умират хора, затова защото протестират срещу властта. Недопустимо е. А това е абсурд.

Тоест вие казвате, г-н Атанасов, ДСБ - убит е наш симпатизант.

Да, точно така.

Това е вашата теза.

Наш симпатизант е убит, починал е, затова защото е излязъл да протестира. Ние ще направим всичко необходимо истината да излезе наяве.