Русия поднови доставките на газ за Европа през Украйна
Русия поднови доставките на газ за Европа през Украйна / снимка: sxc.hu
Точно в 9:17 ч. българско време от главния диспечерски пункт на "Газпром" беше подадена командата за подновяване на доставките за руски природен газ през Украйна за Европа.

Първите количества ще бъдат насочени към Балканите през компресорната станция "Суджа" в Курска област. Оттам съобщиха, че постепенно се задействат компресорните агрегати по пътя на природния газ от находищата в Уренгой и след като налягането в тръбопроводите достигне необходимите нива, горивото ще може да бъде пуснато в пълен обем от Суджа към газопреносната система на Украйна.

Този процес изисква време, за това и специалистите говорят за период от около 36 часа преди руският газ да стигне до България.

Ако системата работи без проблеми, които не са изключени заради продължителния престой, това време от около денонощие и половина може да бъде съкратено значително.

До възобновяване на газовите доставки се стигна, след като вчера Европейската комисия подписа нов вариант на документ за контрол на транзита на газа на украинска територия. Документът бе подписан и от Москва и Киев.

Наблюдението се осъществява от международна комисия, в която са включени представители на Еврокомисията, руското и украинското министерство на енергетиката, компаниите "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" и европейски фирми и потребители. Събраната информация ще се подава в реално време към Москва, Киев и Брюксел.