Започва седмица на засилен контрол по пътищата в населените места
Започва седмица на засилен контрол по пътищата в населените места / netinfo

Седмица на активен контрол по спазване на правилата за движение в населените места започва „Пътна полиция” – Добрич, съобщи началникът на сектора гл. инспектор Жулиан Минев. Акцията се организира по повод Европейския ден на пътната безопасност, който се отбелязва днес. Инициативата преминава под наслов „За безопасно движение в нашия град”.

Пътните полицаи от областта ще следят за шофиране с превишена скорост, отнемане предимства на пешеходци, управление без книжка или след употреба на алкохол. Ще се санкционират и нарушения, извършени от пешеходци, каза гл. инспектор Минев. По думите му проверките ще обхванат не само общинските центрове, но и малките селища в областта, където обикновено контролът е епизодичен.

В рамките на кампанията ще се организира съвместни инициативи с децата от „Детска полицейска академия” и „Млад приятел на полицията”. Към полицейските екипи ще се включат и служители на Автомобилна администрация, които ще проверяват техническото състояние на автомобилите за обществен превоз на пътници.

Според статистиката на Европейския съюз две трети от тежките пътни злополуки настъпват в населените места. В България броят на загиналите в населените места надвишава 40 %.