На Божидара ще бъде направена трансплантация в Германия
На Божидара ще бъде направена трансплантация в Германия / netinfo

Нуждаещата се от бъбречна трансплантация Божидара Павлова ще бъде оперирана в Германия. Това стана възможно, след като министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски е подписал необходимите документи, съобщи за Дарик радио доктор Стоян Александров, завеждащ дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването.

Има неточности в документите за трансплантацията на Божидара и затова се забави и подписването им, каза за Дарик радио доктор Александров. От всички представени документи няма нито един, който да удостоверява какви са възможностите, какво следва след трансплантанционния период.

Университетската болница в Мюнхен е една от малкото, където може да се направи трансплантация на бъбрек с несъвместим донор, допълни доктор Александров. Само това лечебно заведения се съгласи да трансплантират детето с бъбрек от баща му поради несъвместимостта на кръвните групи.

Родителите на Божидара алармираха Дарик радио, че от близо месец и половина здравното министерство бави документите и детето не може да бъде оперирано.

От ведомството увериха, че още този петък (25 януари) необходимата документация ще бъде изпратена във Фонда за лечение на деца, за да бъдат преведени необходимите за трансплантацията 105 000 евро на клиниката в Мюнхен.

Бележка на редакцията – това стана възможно след призива на Дарик радио да се помогне на Божидара.