Тревога за Божидара!
Тревога за Божидара! / netinfo

По случая на 12-годишната Божидара Павлова, която страда от терминална бъбречна недостатъчност, все още няма решение от страна на Министерство на здравеопазването.

Божидара е на хемодиализа три пъти седмично от февруари 2007 г. Според лекарите, детето може да бъде поддържано по този начин не повече от няколко месеца и най-късно до есента на 2007 г. трябва да му бъде присаден бъбрек.

На 16 май 2007 г. Профилна комисия към Александровска болница изготвя протокол – стр. 1 и стр. 2, с който насочва детето за лечение в чужбина.

След три месеца, на 22 август 2007 г., Комисия за лечение в чужбина одобрява молбата и насочва случая към Център „Фонд за лечение на деца” за финансиране на трансплантация в Германия (Мюнхен) или Русия (Санкт Петербург).

Директорът на ЦФЛД изиска от родителите сами да си намерят оферта за лечението. Препоръчаната клиника в Санкт Петербург отказа, защото не лекува деца. От Мюнхен се съгласиха да трансплантират детето с бъбрек от баща му. Поради несъвместимостта на кръвните групи на Божидара и баща й, предложиха процедура по "измиване" на бъбрека. Това значително оскъпява трансплантацията, затова офертата е за 105 000 евро (Оригинала и превода на офертата можете да видите в "Документи").

Директорът на ЦФЛД поиска родителите да му представят и нов протокол от Профилна комисия към Александровска болница, в който изрично да пише, че трябва да се извърши такова "измиване" на бъбрека. Представиха му стр. 1 и стр. 2.

Така минаха още три месеца преди документите й да бъдат внесени за разглеждане от Обществения съвет към ЦФЛД.

На 21 ноември 2007 г. ОС към ЦФЛД одобри офертата и реши да бъдат отпуснати средствата, необходими за бъбречна трансплантация на Божидара в Klinikum der Universität München – Großhadern.

На 10 декември 2007 г. документите бяха представени на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски за подпис, необходим, за да бъдат преведени 105 000 евро на клиниката в Мюнхен.

Оттогава до днес – 17 януари 2008 г., вече 38 дни, министър Гайдарски не е подписал! Без обяснение и мотиви!

Родителите на Божидара са силно разтревожени! Детето прехвърли отдавна препоръчания от лекарите срок за поддържане чрез хемодиализа и с всеки изминал ден се чувства все по-зле – вие й се свят, става й лошо, губи сили...

Повече по случая Божидара на http://www.save-darina.org/content/view/158/1/