Искат Чавес да се подложи на тест за наркотици
Искат Чавес да се подложи на тест за наркотици / снимкa: БГНЕС

Опозицията във Венецуела поиска президентът Уго Чавес да бъде подложен на тест за наркотици, след като той заяви, че дъвчи листа от кока, за да бъде в тонус. За това информира БТА, като цитира агенция Ройтерс.

Чавес многократно е защитавал употребата на листа от кока, въпреки обвинения от страна на САЩ, че превръща страната в рай за наркотиците, идващи от Колумбия.

Ще поискаме президентът на републиката да мине токсикологичен преглед, подобно на всеки бейзболен и футболен играч, каза политикът от опозицията Антонио Ледесма. Това е извинение за употребата на наркотици, добави той.

По-рано този месец Чавес обяви, че боливийският президент Хуан Ево Моралес, негов близък съюзник и отявлен поддръжник на легализирането на отглеждане на кока, му изпраща паста от кока (междинен продукт в производството на кокаин с консистенция на глина).

Листата от кока са суровият материал, от който се произвежда кокаинът. Но местните народи в Андите от векове дъвчат листа от кока, за да притъпят глада си и да намалят ефекта на високото атмосферно налягане върху организма.

Коката не е кокаин, аз дъвча кока всяка сутрин и вижте как изглеждам, каза Чавес, като с широка усмивка показа бицепсите си по време на реч пред Конгреса. Чавес е държал реч в продължение на осем часа. Смята се, че той спи по четири часа на денонощие и е известно, че пие много кафе и звъни на сътрудниците и министрите си в ранните часове на деня с въпроси.