Бойко Борисов: Договорът Южен поток беше направен на тъмно
Бойко Борисов: Договорът Южен поток беше направен на тъмно / netinfo
Договорът "Южен поток" беше направен "на тъмно" и никой не обясни какви ще бъдат ангажиментите на страната ни, каза столичният кмет Бойко Борисов по време на семинара на Столичния общински съвет в Пловдив. "България е президентска република, а Станишев изпълнява нареждания", добави Борисов и посочи, че подписаните договори с Русия е трябвало да бъдат гледани от парламента, тъй като конституционно страната ни е парламентарна република

Станишев да обясни какво са подписали по време на визитата на Владимир Путин. Ние не знаем дали сме “за” или “против” газопровода, защото не знаем какво е подписано”, посочи Борисов. По отношение на договора за петролопровода Бургас -Александруполис кметът обясни, че единственото, което знаят e, че има проблем с екологията.

Кметът каза също така, че когато се е подписвал договорът за присъединяването на България към Европейския съюз, никой не е коментирал, че вътре е записано изключването на 3-и и 4-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. По думите на Борисов сега, когато се заговори по-активно за това, премиерът е излязъл и лансирал идеята, че ще наеме на лизинг европейска фирма, която да лобира включването на двата реактора на АЕЦ “Козлодуй” пред Европейската комисия.

Според него е имало възможност ГЕРБ, като дясно центристка партия, и БСП да си поделят отговорностите и да започнат преговори заедно да лобират сред групите в Европейския парламент за отваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ “Козлодуй”.