Съдът даде ход на делото срещу Валентин Димитров
Съдът даде ход на делото срещу Валентин Димитров / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

380 000 долара и 2 190 000 евро е държал четири години Валентин Димитров в двете си банкови сметки в Австрия и е купувал с тях ценни книжа. Това стана ясно от първото от шестте дела срещу него, което започна в Софийския районен съд.

Адвокатите поискаха отвод на съдията, заради изказвания на главния прокурор Борис Велчев по делото срещу бившия директор на "Топлофикация” – София Валентин Димитров за валутни престъпления.

След като на 23 август делото беше върнато в прокуратурата, четиримата адвокати на Валентин Димитров поискаха отново отлагане, тъй като за една и съща сума пари в едни и същи банкови сметки, го съдят по две различни дела, което е недопустимо.

Според обвинителния акт по това дело Димитров от 1997г. до 2003г. в банка в спестовна каса в австрийския град Куфщайн е извършвал финансови сделки в нарушение на българското валутно законодателство и е купувал ценни книжа за 380 хиляди долара и 2 300 000 евро. Той не е декларирал пред БНБ и множество сделки от личната си фирмата "Про Марк" ЕООД от 2003г. до 2006г. на стойност близо 19 милиона евро.

Съдът отхвърли искането за прекратяване на делото. Тогава адвокатите на Вальо Топлото му поискаха отвод, тъй като съдът бил предубеден срещу Димитров, а също и защото чрез интервюто си от 4 септември от 2007 година, главният прокурор Борис Велчев е оказал натиск с думите, че оправдаването на Валентин Димитров би било грандиозен скандал. Съдията отказа да си направи самоотвод и даде ход на делото. Не се яви единственият свидетел по делото, австриец от банката, където Вальо Топлото е държал запорирани сметките си.

От четворна банкова експертиза по делото стана ясно, че в Куфщайн Димитров е имал две сметки – на името на фирмата си и на негово име като физическо лице. Той е единствен титуляр и на двете и единствен е имал право да се разпорежда с парите в тях. Самият Валентин Димитров заяви пред съда, че е невинен, делото се записва от съда с аудио запис.

Докато течеше делото срещу бившия директор на "Топлофикация” – София Валентин Димитров за валутни престъпления, в 9,45 ч анонимен мъжки глас се е обадил на телефонната централа на Софийския районен съд и е казал, че поради визитата на руския президент Владимир Путин в сградата на съда ще избухне бомба.

След едночасова проверка на Четвърто Районно полицейско управление и съдебна охрана, заплахата е снета. Работата на съда не е прекъсвана.