Студ скова страната, минус 31.6  градуса в Севлиево
Студ скова страната, минус 31.6 градуса в Севлиево / снимки: Sofia Photo Agency
В няколко града в Дунавската равнина бяха отчетени най-ниските температури от началото на метеорологичните измервания в региона, съобщи за Дарик дежурният синоптик от плевенския клон на Националния институт по хидрология и метеорология Ивайло Замфиров.

Най-ниската температура е измерена в Севлиево, където термометрите са отчели минус 31.6 градуса. Един от градовете-рекордьори е и Кнежа, в който живачната скала е показала минус 27 градуса. Предният рекорд в Кнежа е бил през 1993 г. – минус 26.5 градуса.

Във Велико Търново температурите са също рекордно ниски - минус 20.2 градуса, при предишен рекорд през 1993 г. – минус 19 градуса. Последният от градовете рекордьори по ниски температури днес е Ловеч с минус 19.5 градуса. Според синоптичната прогноза през нощта температурите отново ще бъдат ниски, но от утре се очаква значително повишение на градусите, които ще достигнат нулата.

В Чирпан е минус 24. Във Видин термометрите са отчели минус 22 градуса. В Пазарджик е
Студ скова страната, минус 31.6  градуса в Севлиево
netinfo
минус 21.

Температурата в Шумен е минус 19,2 градуса - много близка до рекорда от 1947 г., когато са били измерени минус 20 градуса. Това съобщиха от хидрометеорологичната обсерватория в Шумен.

Там обаче обстановката постепенно се нормализира, съобщава директорът на „Гражданска защита”Александър Недеков, който уточни, че в региона няма населени места без ток, вода или хляб. Продължава издирването на Петранка Василева, която изчезна преди три дни край Нови пазар. Все още има труднодостъпни села, но пътищата до тях се разчистват и на жителите им е доставена храна.

Проходими са всички пътища от републиканската пътна мрежа в Шуменско, съобщиха от Областно пътно управление. Третокласните и четвъртокласните пътища се разчистват в момента. Най-много техника чисти в северната част на Шуменско.

Село Черно в община Хитрино все още е без вода. Няма населени места без ток, съобщиха от Областния съвет по сигурност.

Пътят Варна-Русе продължава да е затворен за движение. В цялата област е въведено ограничение за движението на товарни автомобили. То се извършва с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Пътищата са заснежени, но се обработват с инертни материали и луга.

Частично затворена е пътната мрежа в общините Никола Козлево, Хитрино, Нови пазар. В останалите общини – проходима при тежки зимни условия, в северните общини има навявания и преспи.

Няма достъп до 21 села в Добричка област, съобщиха от щаба за координация при тежки зимни условия в Добрич. 15 от откъснатите села са в община Генерал Тошево, 16 в община Добричка. Снегорини разчистват пътищата до тези села, за да се осигурят стоки от първа необходимост.

Пътят Добрич-Варна все още е затворен във варненския участък. Останалата първокласна и второкласна пътна мрежа в Добричка област е разчистена, но се пътува при тежки зимни условия. Продължава работата по разчистване на третокласната мрежа.

Без ток към 10.30 часа е село Вичево в община Генерал Тошево. Без вода са селата Алцек и Росеново в община Добричка.

Създадена е необходимата организация за хоспитализиране на болни на хемодиализа и бременни жени от областта.

Понеделник -7 януари, е обявен за неучебен в цялата Добричка област. Бедственото положение в областта не е отменено.

Разчис
Студ скова страната, минус 31.6  градуса в Севлиево
netinfo
тен е пътят Сливен – Карандила. Закъсалите туристи вече могат да се прибират, съобщи за Дарик Йордан Йорданов, началник отдел „Гражданска защита” – Сливен. В почистващата акция са участвали 5 машини с гребла, снегорин, 3 полицейски джипа и много военна техника. Освен планински спасители, служители на „Гражданска защита”, в разчистването са участвали и доброволци.

Наличната техника продължава да разчиства пътя за Даула и село Раково, добави Йорданов.

Все още е затворен пътят Русе-Кубрат, съобщиха за Дарик от Областната дирекция „Полиция” в Русе. Проблемният участък е при село Тетово, където екипи на снегопочистващите фирми и полицията работят усилено по разчистването на трасето.

Пътищата за Силистра и Разград са отворени. Отворени са и пътищата към селата Николово, Червена вода, Басарбово, Иваново, Ново село и кв. Кулата.

Остава в сила въведеният от областния управител Мария Димова специален режим за пропускане на ТИР-ове през Дунав мост. На всеки час се пропускат по 5 тежкотоварни коли.

Остава бедственото положение в област Русе и общините Русе, Сливо поле, Ветово, Иваново и Две могили.

Бедствено е положението в осем области в страната. Отменено е бедственото положение във Варненската община Суворово. В страната към момента 48 са населените места без ток, 11 са без вода. Продължава работата по възстановяването на достъпа до хижите в Еленския и Сливенския балкан.