Човек на Станишев оглави агенцията за сигурност
Човек на Станишев оглави агенцията за сигурност / снимка: Sofia Photo Agency

Досегашният секретар на Съвета по сигурността към правителството Петко Сертов е назначен за председател на новата Държавна агенция „Национална сигурност”, обяви премиерът Сергей Станишев след края на последното за годината заседание на кабинета. Министърът на вътрешните работи Румен Петков, който също присъства при обявяването на назначението, определи Сертов като човек с професионални качества и солидни контакти.

„Гледам на създаването на агенцията през призмата на държавния интерес”, обясни Румен Петков, който първоначално се обяви категорично срещу влизането на Национална служба „Сигурност” в новата структура. В същото време вътрешният министър предупреди да не се претоварва ДАНС с очаквания за бързи резултати. Премиерът Сергей Станишев от своя страна защити позицията си, че ръководството на агенцията трябва да бъде сформирано от професионалисти в сферата на сигурността, а не от политически лица.

„Тази агенция не бива и не може да бъде с политически функции. Това е държавна агенция и трябва да се основава на професионалния принцип. Смятам, че принципът на лустрация е порочен сам по себе си и също така отстоявах, че в работата на тази агенция той не бива да бъде прилаган, би означавало сигурно прочистване на 50% от хората, които работят в момента в тези структури”, коментира Станишев.

След изваждането на Национална служба „Сигурност” от състава на МВР със следващи промени в закона трябва да се засилят аналитичните функции на Национална служба „Борба с организираната престъпност” за сметка на полицейските. Новият председател Петко Сертов пък призна, че е работил в системата на бившата Държавна сигурност.

„Аз съм кадрови офицер на Второ главно управление от периода 1985 г. до разпадането на Държавна сигурност. Преди 1985 г. бях една година на подготовка, след ДС преминах на работа в Централната служба за борба с организираната престъпност. До монета не съм имал абсолютно никакви проблеми с нашите партньори”, каза Сертов.

Сертов ще предложи за свои заместници досегашните директори на Национална служба „Сигурност” главен комисар Иван Драшков и на служба „Сигурност, военна полиция и военно контраразузнаване” бригаден генерал Николай Николов. Румен Петков пък ще предложи още на първото заседание на правителството след Нова година главните комисари Валентин Петров и Веселин Петров да бъдат назначени като титуляри съответно на длъжностите главен секретар на МВР и директор на националната полиция.