За изборите в Русия и триумфа на Путин
За изборите в Русия и триумфа на Путин / снимки: БГНЕС

"Изборите в Русия демонстрират триумфа на господин Путин и същевременно предричат ера на политическа стабилност в Русия", смятат аналитици от испанското национално радио, цитирани от електронното издание на "Независимая газета".

Според московския вестник тази оценка най-добре изразява "общото мнение, което цари и сред руските, и сред чуждестранните политолози след изборите" за Държавна дума в неделя.

Избирателите в страната дадоха 64,1 на сто от гласовете за листата на "Единна Русия" начело с Владимир Путин и това дава на действащия президент пълното право да се нарече национален лидер. Ако обаче съберем резултатите на президентската партия "Единна Русия" и на пропрезидентската "Справедлива Русия", ще получим впечатляваща цифра - 71,9 на сто е същинската подкрепа за Путин, отбелязва "Независимая газета" под заглавие "Абсолютна победа".

Четирите партии, влезли в парламента - "Единна Русия", комунистите, либералдемократите и "Справедлива Русия", представляват общо 91,7 на сто от избирателите, посочва "Росийская газета". "Квартетът" в предишната Дума изразяваше интересите едва на 70,7 процента. Това означава повишение на представителността с 20 на сто и сочи нарасналата ефективност на избирателната система в Русия, изтъква за вестника Александър Иванченко, бивш председател на руската ЦИК.

Експертите единодушно нарекоха вота "общонароден плебисцит" за цялото осемгодишно управление на Путин, пише вестник "Вечерняя Москва", цитиран в сайта СМИ.ру.

Избирателите обаче гласуваха не за една партия, а за линия, която да следва в бъдеще животът им. Вотът придоби мирогледен характер. Повечето не желаеха нито реставрация на съветската пошлост, нито връщане към хаоса от 90-те.

Някак от само себе си стихнаха и приказките за "специалния път" на Русия. Виртуалният модел на вселенско щастие бе сменен от обикновен човешки прагматизъм, пише московският вечерен вестник. 

Коментатор на "Ведомости" прогнозира действена според него схема, при която Путин ще оглави "Единна Русия", а партията ще излъчи "бъдещия победител в президентските избори" догодина.

Така "Единна Русия" ще има възможност при нужда да организира импийчмънт на държавния глава, а нейният лидер, постигнал по-висок изборен резултат, ще получи моралното право да иска от своя приемник отчет доколко изпълнява "плана на Путин", смята аналитикът.

Той коментира и "очакваното поражение на партиите, които се наричат либерални". Ако либералите продължат да хленчат и да се надяват, че хората в Русия задължително ще прогледнат и ще ги подкрепят, ще стигнат до пълна маргинализация. Вторият вариант е да очакват, че системата в Русия ще колабира, "молейки се петролните богове да й обърнат гръб". Енергийната картина в света обаче не допуска подобен сценарий. Третият път е да се признае политическата смърт на руските партии, смятащи се за либерални, и да се търси нова десница. В Русия всъщност може би няма такава, но си струва да опитаме, завършва експертът на "Ведомости".

Под заглавие "С какво ни изненадаха изборите" "Труд" изброява вялата избирателна кампания, масовото явяване на избирателите пред урните (63 на сто избирателна активност според данните за момента), безпрецедентните мерки за сигурност, 200-те хиляди руснаци, гласували в чужбина, и "конфуза с международните наблюдатели".

За пръв път избори в Русия бяха наблюдавани от мнозина свои и от малцина чуждестранни наблюдатели. Тези от ОНД признаха вота за "демократичен, свободен и прозрачен", но западните им колеги са на друго мнение - изборите според тях не са били справедливи и в Русия липсва реално разделение на властите, подчертава вестник "Труд".

"Наблюдателите гласуваха срещу Русия", гласи заглавието на вестник "Комерсант". Европа сметна изборите за "несправедливи", а ЦИК нарече тази оценка "политическа поръчка". Ръководните структури на ЕС засега се въздържат да реагират официално, посочва изданието.

Основното политическо събитие на годината остави равнодушни инвеститорите, вложили средства в Русия. Отдавна прогнозирали изборните резултати, те бяха вече предприели съответните действия, посочва вестник "Известия". Според изданието инвеститорите вече са схванали, че в Русия всичко е стабилно и не се очакват лоши новини. Основната интрига е другаде. Всички очакват президентските избори. Владимир Путин неведнъж вече е споменавал за приемственост на курса, но инвеститорите не могат да спят спокойно - твърде много неща все пак ще зависят от личността на бъдещия президент, пояснява "Известия". (БТА)