Още 20 дни за разследването срещу Ставийски
Още 20 дни за разследването срещу Ставийски / netinfo
Бургаската окръжна прокуратура предяви ново обвинение към световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски. Днешното постановление за привличане на Максим като обвиняем за тежката катастрофа край р. Ропотамо през август е с корекция на промилите на алкохол в кръвта.


Бургаската окръжна прокуратура предяви ново обвинение към световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски. Днешното постановление за привличане на Максим като обвиняем за тежката катастрофа край р.Ропотамо през август е с корекция на промилите на алкохол в кръвта на шампиона.

Експертизата, която установява съдържанието на алкохол в кръвта на Ставийски към момента на катастрофата, и на която се позовава прокуратурата в Бургас за предявяване на обвинението, сочи 1,29 промила. Тази цифра е прецизирана и фигурира в промененото обвинение, което световният шампион и адвокатът му получиха.

След като се запознаха с обвинението адвокатът на фигуриста Явор Нотев заяви, че те са предявили своите искания, които включват проверка и допълване на автотехническата експертиза, както и за допълнителна експертиза за установяване количеството алкохол в кръвта му към момента на катастрофата.

Днес срокът за разследване по случая и приключване на досъдебното производство бе удължен с 20 дни.

Няма натиск от страна на прокуратурата към Максим и неговата защита – каза адвокат Нотев. Няма промяна в състоянието на Мануела Горсова, която е в кома от деня на катастрофата.

Максим Ставийски е обвинен в причиняване по непредпазливост на смъртта на 24-годишния Петър Георгиев Петров, от гр. Сливен, причиняване на тежка телесна повреда на 19-годишната Мануела Красимирова Горсова, от гр. Велико Търново, и леки телесни повреди на други две лица, при нарушаване правилата за движение по пътищата при управление на лек автомобил.

Предвиденото  о закона наказание е от 3 до 10 г. затвор.