Съдът върна Тотев на кметския пост, градоначалникът: Съвестта ми е чиста
Съдът върна Тотев на кметския пост, градоначалникът: Съвестта ми е чиста / снимка: Искра Койчева
Съдът върна Иван Тотев на кметския пост, градоначалникът: Съвестта ми е чиста
92222
Съдът върна Иван Тотев на кметския пост, градоначалникът: Съвестта ми е чиста
  • Съдът върна Иван Тотев на кметския пост, градоначалникът: Съвестта ми е чиста

Пловдивският апелативен съд възстанови на длъжност кмета на града Иван Тотев. Магистратите отхвърлиха решението на Окръжния съд в града под тепатата, който в началото на миналата седмица отстрани Тотев по искане на Софийска градска прокуратура.

Кметът на Пловдив Иван Тотев обжалва отстраняването си

Самият Тотев коментира, че е доволен от съдебното решение.

Съвестта ми е чиста. Ще съдействам за пълното изясняване на истината и се надявам прокуратурата да снеме обвиненията срещу мен “, заяви той. Решението на съда беше посрещнато с аплодисменти в препълнената съдебната зала от дошлите да подкрепят градоначалника районни кметове, общински съветници, директори на общински предприятия и симпатизанти на ГЕРБ.

3:1 в подкрепа за Иван Тотев в ОбС

Тройният съдебен състав на Апелативния съд с председател Васил Гатов счете, че по делото липсват каквито и да било доказателства за това, че служебното положение на обвиняемия Тотев ще създаде пречки за обективното и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. Разпитани са почти всички свидетели по делото, голяма част от тях са служители на общината. Освен това, съдът счете, че Иван Тотев е съдействал активно на ДАНС в Пловдив за разследването за строежа на зоокъта, като е отговарял на всички запитвания и е предоставял всички нужни на разследващите органи документи.

„Тотев е демонстрирал добросъвестно процесуално поведение, като липсват данни да е възпрепятствал органите на досъдебното производство по делото. Решението на Окръжния съд за отстраняването на Тотев е незаконосъобразно“, подчерта съдия Гатов.

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев

В съдебната зала днес като адвокат на Тотев се включи и Васил Василев, който заедно с Красимир Елдъров пое защитата на кмета. Според Василев е смущаващ факта, че отстраняването на Тотев се иска преди да е приключило разследването.

Адвокат Елдъров нарече днешното решение на съда целесъбразно и обективно. И двамата Защитници на Тотев бяха категорични, че решенията за изграждането на зоокъта са взети от комисия към Община Пловдив, а не лично от кмета.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Иван Тотев беше обвинен по най-тежката алинея за длъжностно престъпление във връзка с изграждането на Зоологическата градина в Пловдив, от което според разследващите щетите за общинската хазна са в размер на 1 млн. лева.

Прокуратурата поиска отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност

Още от съдебното заседание чуйте в звуковия файл.