Няколкостотин унгарци се събраха в събота вечер пред училището в Будапеща, в което са се обучавали 16-те деца, загинали при автобусна катастрофа в северната част на Италия, съобщава германският вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от Фокус.

Участниците в паметното мероприятие оставиха цветя и свещи пред столичната гимназия. Жертви на трагедията станаха 16 души, предимно деца под 18-годишна възраст. Пострадалите са 26 души.

Унгарски автобус с деца катастрофира в Италия, има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)

Инцидентът стана в петък вечер при излизане от магистрала край Верона (Северна Италия), съобщават местните медии. Автобусът се е ударил в стълб и след това се е запалил. Все още не е ясно каква е причината за произшествието, но не са открити следи от спирачки.

Унгарският външен министър Петер Сиярто потвърди броя на жертвите до момента. Той посочи, че едно дете е в кома, двама са сериозно ранени. 12 от децата вече са освободени от болницата и са настанени в хотел, където ще получат помощ от психолози.

"Осигурена е консулска помощ", посочи министърът и изрази съболезнование на родителите и добави, че правителството ще отдаде цялата възможна помощ.

По-рано днес и българският премиер в оставка Бойко Борисов изпрати телеграма до своя унгарски колега Виктор Орбан, в която поднася личните си и на цялото правителство съболезнования на близките на загиналите деца в катастрофата, станала в Италия, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Като приятел на страната Ви искам да засвидетелствам и своята готовност за помощ от страна на Република България за пострадалите и ранените в тази трагична ситуация", пише в телеграмата си премиерът.

"България е верен приятел на Унгария и като министър-председател съм уверен, че молитвите на българския народ са свързани с тежката загуба на невинния детски живот", посочва Борисов.