16 души загинаха в катастрофа в Северна Италия на автобус с унгарски ученици, които се връщали от екскурзия до Франция, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки италианската полиция. Оцелели са 39 души, 26 от тях са ранени, някои сериозно, 13 не са имали нужда от медицинска помощ.

Злополуката станала малко преди полунощ на изход на магистрала А4 край Верона. Автобусът се блъснал в подпорна колона на горно ниво на автострадата и се запалил. Ударът е бил толкова силен, че някои от пътниците излетели от колата, съобщи италианското радио РАИ. Не е ясно още каква е причината за катастрофата, в която не е било замесено друго превозно средство.

Унгарски автобус с деца катастрофира в Италия има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

В автобуса са пътували унгарски гимназисти, на възраст от 15 до 17 години. Полицията съобщи, че от напълно изгорелия автобус са извадени 16 обгорели тела, а ранените са откарани в болници във Верона. Сред загинали може да е и шофьорът, който е французин.

Унгарски автобус с деца катастрофира в Италия има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Унгарското външно министерство съобщи, че според официалната информация с автобуса би трябвало да са пътували 54 души - ученици, придружаващи ги учители и родители, двама шофьори Възможно е обаче пътниците да са били повече.Все още не е ясна причината за страшната катастрофата. Според представител на италианската полиция в злополуката не са били замесени други превозни средства, което значи, че автобусът може да е катастрофирал поради повреда или ако шофьорът е заспал, докато е карал.

Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи на пресконференция в Будапеща, че водачът е изгубил контрол и автобусът се е блъснал в мантинелата, след това в подпорната колона и се е запалил. Учениците били от Будапеща, връщали се от ски ваканция във Франция.

Унгарски автобус с деца катастрофира в Италия има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Италианското радио РАИ съобщи, че словенски шофьор на камион, който карал зад автобуса, забелязал проблем с едно от колелата и се опитал да даде знак на водача, но той не реагирал достатъчно бързо. Словенецът останал на мястото на катастрофата и се опитвал да помогне на пострадалите, докато пристигне полицията.

По официални данни в автобуса са пътували 54 души, гимназисти, придружаващи си възрастни, включително двамата шофьори. Възможно е обаче да се окаже, че пътниците са били повече.

Източник: БТА