Възможно ли е румънски хакери от Пловдив да са повлияли на президентския вот в САЩ?
Възможно ли е румънски хакери от Пловдив да са повлияли на президентския вот в САЩ? / Thinkstock/Getty Images
Възможно ли е румънски хакери от Пловдив да са повлияли на президентския вот в САЩ?
92194
Възможно ли е румънски хакери от Пловдив да са повлияли на президентския вот в САЩ?
  • Възможно ли е румънски хакери от Пловдив да са повлияли на президентския вот в САЩ?

Според американски медии разузнавателните служби в САЩ разследват дали новят президент Доналд Тръмп е получавал пари от Русия. Структурите проучват дали Русия се е опитвала да влияе на изборите в САЩ и дали Кремъл не е предоставял тайно финансова подкрепа на Тръмп. По неофициална и непотвърдена информация румънски хакери от Пловдив са повлияли на резултатите от президентския вот в САЩ.

Руски издания: Взимал ли е Тръмп пари от Москва?

Конкретно информацията гласи, че руските тайни служби, чрез наемането на румънски хакери „от години са отглеждали, подкрепяли и подпомагали Доналд Тръмп" и са се възползвали от личните му слабости, за да могат един ден евентуално да го изнудват. Споменава се, че са действали и от Пловдив.

Русия: Обвиненията на САЩ за хакерски атаки са любителски и емоционални

Според IT специалиста Андрей Узунов в този вид бизнес всичко е възможно, зависи колко силно го искаш и какъв ресурс си готов да отделиш. По негови думи вероятно информацията за манипулирането на президентския вот в САЩ е преувеличена.

Агресивни кибератаки разтърсват сървърите на ЕС

„Малко хора знаят, че персоналните компютри на хората, тези които не са в корпоративни мрежи и нямат някакви специални защити, са заразени от вируси. Те не пречат по никакъв начин на самата система, но позволяват на определен кръг от хора да получат достъп до нея. Това се прави, за да могат хакерите да използват това безбрежно море от заразени локации, за да симулират техните атаки. Така че може да се оспори дали наистина хакерските удари са от Пловдив и Румъния. Според мен такива твърдения са спекулативни", коментира специалистът.

"Ню Йорк таймс": Как Русия набира елитни хакери за своята кибервойна

Що се касае до хакерите и техните атаки, държави като Китай, Русия, Украйна, Чехия и Полша са на челните позиции. България и Румъния обаче не са много по-назад.

Според редица специалисти, страната ни не трябва да пренебрегва въпроса за IT сигурността с оглед на предстоящите парламентарни избори. По непотвърдена информация молдовски хакери се готвят да манипулират резултатите от вота.