Прокуратурата започна разследване във Външно
Прокуратурата започна разследване във Външно / DarikNews.bg, архив

Прокуратурата започна разследване срещу ръководни длъжностни лица от Министерството на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост. Става дума за обществена поръчка, уточняват от прокуратурата.

ВСС дава на прокурор Методи Лалов заради обществена поръчка

Тя касае осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерството на външните работи.

От ведомството са сключили две споразумения с Министерството на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Привлякоха като обвиняем Иван Тотев, строил зоокът без обществена поръчка

Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки.

Освен това от данните по делото е установено, че от МВнР не са се възползвали от предоставените на МЗХ от търговското дружество големи отстъпки при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване, въпреки, че са имали такава възможност. От това са настъпили щети на МВнР в размер на 148 000 лв.

Борисов пътувал в провинцията с автомобили на горските

В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от МВнР и МЗХ.

Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая. Предстои назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР.

Източник: БТА