Ползата от НАТО е неоспорима, заяви висш военен от Алианса
Ползата от НАТО е неоспорима, заяви висш военен от Алианса / Thinkstock/Getty Images

Значението на НАТО за справянето с новите заплахи е неоспоримо, заяви генерал Петър Павел, един от най-високопоставените военни от Алианса, в отговор на критиките на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който нарече организацията остаряла, съобщиха АФП и ТАСС.

"Твърдо съм убеден, че НАТО остава все толкова актуално днес, колкото и преди", каза на пресконференция чешкият генерал, председател на Военния комитет на НАТО. Той подчерта, че организацията се адаптира към промените в обстановката. "Разбира се, може да се спори за степента, обхвата и ритъма на тази адаптация, но мисля, че актуалността на НАТО не може да бъде оспорвана", добави Павел.

НАТО не е заплаха за никоя страна и иска конструктивни отношения с Русия

Чешкият генерал направи изявлението си след заседание на военния комитет на НАТО, в който заседават началниците на генералните щабове на армиите от 28-те страни членки на Алианса. Той съобщи, че на заседанието е взето решение, че е важно да бъде подновен диалогът на военно равнище с Русия въпреки напрежението между Москва и Запада заради украинския конфликт.

"Нашето предложение е на масата, сега очакваме реакция от Москва", подчерта генерал Павел, съобщавайки за поредния опит от 2015 г. за установяване на контакт с началникът на руския Генщаб армейски генерал Валерий Герасимов. За да предаде посланието на НАТО за диалог с Москва "се свързвах най-малко пет пъти с руските си колеги в Брюксел, за последен път миналата седмица", уточни чешкият генерал.

За начало става дума за поставяне на основите на диалог, възстановяването на минимално доверие, уточни генерал Павел. От съществено значение е да се обсъдят въпросите за мерки за намаляване на рисковете и за прозрачност, особено по отношение на военните учения.

НАТО не планира да променя позицията си във връзка с Украйна поради встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ, добави генералът, цитиран от ТАСС. Алиансът ще продължи да засилва отбранителната способност на Украйна.

НАТО призова за удължаване на икономическите санкции срещу Русия

В днешното заседание участва и началникът на Генщаба на украинската армия Виктор Муженко, който е описал пред присъстващите "възможните варианти, сценариите и визията на Киев за вероятна ескалация на конфликта и усложняване на ситуацията в Източна Украйна", съобщава украинското министерство на отбраната. Муженко е провел и редица двустранни срещи с представители на страните членки на НАТО.

В интервютата си за британския в. "Таймс" и германския в. "Билд" Доналд Тръмп определи НАТО като остаряла организация, особено защото не е осигурила защита от тероризма, припомня АФП.

Номинираната от Тръмп за постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли обаче заяви днес, че не смята Алианса за остарял. НАТО е важен съюз, който трябва да бъде подсилен, каза тя при изслушване в Сената.

Източник: БТА