НАТО призова за удължаване на икономическите санкции срещу Русия
НАТО призова за удължаване на икономическите санкции срещу Русия / Thinkstock/Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за удължаването на икономическите санкции срещу Русия, въведени от ЕС покрай събитията в Украйна и отцепването на Крим.

Туск очаква икономическите санкции срещу Русия да бъдат удължени

Държавите от пакта не признават и няма да признаят незаконното присъединяване на Крим към Русия, посочи той. Обстановката със сигурността в Украйна остава сериозна, в последния месец има масови, продължаващи и всекидневни нарушения на примирието, добави Столтенберг.

Той отбеляза, че представители на ОССЕ стават цел на нападения от отцепници, подкрепяни от Русия и са затруднявани в работата си на украинска земя. Русия има голяма отговорност за прилагането на примирието. Призовавам всички да удвоят усилията си за пълното прилагане на споразуменията от Минск, за постигането на пълно примирие, добави генералният секретар.

Меркел: Трябва да преразгледаме подходите към НАТО и Русия

"Важно е икономическите санкции да бъдат продължени. Всички в НАТО са на мнение, че диалогът с Русия не е белег на слабост, а цели предсказуемост с най-големия ни съсед, не искаме да изолираме Москва", поясни Столтенберг. В отговор на въпрос той заяви, че НАТО не вижда непосредствена заплаха за която и да било държава от пакта.

Източник: БТА