Прокуратурата поиска отстраняването на осъдения кмет на Гецово
Прокуратурата поиска отстраняването на осъдения кмет на Гецово / Радка Минчева, архив

Районната прокуратура в Разград поиска от председателя на Общинската избирателна комисия в Разград да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на разградското село Гецово Пламен Пантилеев – съобщават от Апелативна прокуратура-Варна. Това трябва да стане на основание влязла в сила осъдителна присъда – уточняват от държавното обвинение. Според Закона за местната власт и местното самоуправление пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно, когато след избирането им са осъдени с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер - се сочи в уведомлението на Районната прокуратура в Разград до Общинската избирателна комисия.

34-годишният Пламен Пантилеев бе признат за виновен за управление на автомобил с 2,07 промила алкохол в кръвта на 24 август 2016 г. – припомнят от Апелативна прокуратура-Варна. Състав на Разградския районен съд го осъди на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 600 лева. Със същата присъда той бе лишен и от право за управлява МПС за срок от 1 година и 8 месеца. Присъдата на първоинстанционния съд бе потвърдена с решение на Разградския окръжен съд и е влязла в законна сила.

Председателят на ОИК-Разград Радка Башакова заяви, че все още не е получила уведомлението и съответно още не е насрочено заседание на комисията по тази тема.

Дарик-Разград научи, че междувременно Пантилеев е поискал от Апелативен съд-Варна възобновяване на процеса заради процесуални нарушения. Това обаче не спира процедурите, следващи влизане в сила на подобна присъда – уведомяване на ОИК, след това на ЦИК и насрочване от президента на нови избори в Гецово.