Окончателно: условна присъда за кмета на Гецово и нови избори в селото
Окончателно: условна присъда за кмета на Гецово и нови избори в селото / Радка Минчева, архив

Втора инстанция потвърди условната присъда на кмета на Гецово Пламен Пантилеев. Решението на Окръжен съд-Разград е необжалваемо и след него следва уведомяване на Общинската избирателна комисия, която да прекрати правомощията на селския кмет, да уведоми ЦИК и президента, който да насрочи предсрочни избори.

Санкцията за Пантилеев е за шофиране в нетрезво състояние. На 24 август миналата година 34-годишният селски първенец бе засечен да кара с 2,07 промила алкохол в кръвта. По време на процесите и в Районен, и в Окръжен съд той твърдеше, че изпил около 1 литър бира, оспорваше и начина, по който му е взета кръвната проба, защитата му твърдеше, че има нарушения и при съхранението й. И двата съдебни състава обаче се произнесоха, че Пантилеев е виновен. Присъдата е 1 година и 4 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, глоба от 600 лева и забрана за шофира МПС в продължение на 1 година и 8 месеца. Пантилеев трябва да плати и разноските на досъдебното производство и на двете съдебни инстанции общо за 314,65 лв.

Пантилеев е втори мандат кмет от ГЕРБ, предсрочните избори в Гецово ще са вторите след последния местен вот, за влязла в сила присъда бе отстранен и кметът на община Кубрат, макар и за престъпление, извършено 5 години преди да встъпи в длъжност.