До месец съдът решава правилно ли „Емилиян“ и „Подай ръка“ са отказали информация на Георги Милков
До месец съдът решава правилно ли „Емилиян“ и „Подай ръка“ са отказали информация на Георги Милков / Радка Минчева

До месец Административен съд-Разград решава дали са основателни жалбите на Центъра на НПО-Разград срещу две социални институции по Закона за достъп до информация. Председателстваната от Георги Милков организация поискала една и съща информация от деветте социални услуги, които се предоставят в община Разград. Данни получили от седем от услугите, както и от самата община Разград, но не и от Дневния център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка“ и от Центъра за рехабилитация и социална интеграция „Емилиян“. Информацията била свързана с правилниците за дейността на институциите, типовите договори за ползване на социалната услуга и договорите за съвместна дейност с общината.

Процесът срещу „Подай ръка“ започна през декември 2016 г., а вчера бе второто му и последно заседание, на което е представена цялата преписка и е обявено за решаване.
Само едно беше заседанието по делото на Центъра на НПО срещу „Емилиян“. Днес адвокат Димо Борисов пледира съдът за отмени отказа за информация и да укаже на управата на „Емилиян“ за предостави исканите данни. Адвокатът на социалната услуга Кремена Костова пък обяви пред съда, че при искането на информацията има личен интерес, тъй като Центърът на НПО предоставя идентична социална услуга и има конфликт на интереси. Това се отнася до търговци, каквито и двете страни по процеса не са – контрира Борисов.

Съдия Ива Ковалакова-Стоева обяви, че ще се произнесе с решение в законовия едномесечен срок.

До месец съдът решава правилно ли Емилиян и Подай ръка са отказали информация на Георги Милков
netinfo