Борисов: Категорично съм против коалициите, които ми се приписват
Борисов: Категорично съм против коалициите, които ми се приписват / БГНЕС
Бойко Борисов - първа част
92132
Бойко Борисов - първа част
Бойко Борисов - втора част
  • Бойко Борисов - първа част
  • Бойко Борисов - втора част

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че е по-добре да има правителство на малцинството, отколкото размита коалиция след предстоящите парламентарни избори. Борисов направи заявката по време на 11-тата годишна среща на бизнеса с правителството. И той отхвърли възможността за коалиция с БСП.

"Аз съм категорично против тези коалиции, които ми се приписват за в бъдеще. Как ще направим с БСП коалиция? Ще махнем плоския данък и ще отидем на прогресивен. Абсурд. Не е възможно просто. По-добре е да има правителство на малцинството, но да се знае - тези управляват и отговорността е тяхна, отколкото широка размита коалиция. Преди две години и половина направих този компромис с партията, влязохме в такава коалиция. Трябва да ви кажа, че е изключително трудно. Компромиси, компромиси, компромиси, които винаги се трупат на голямата партия. Не е нужно, не е и редно. Който спечели изборите, да си поема ангажимента, да си направи правителство и да управлява", каза премиерът в оставка.

ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на мажоритарната система

Борисов сподели притеснението си, че новоизбраният президент Румен Радев ще сформира служебен кабинет без явното участие на БСП.

"Аз щях да съм много спокоен, ако Корнелия Нинова участваше в това правителство. Аз съм сигурен, че тя участва. Притеснява ме фактът, че излиза и казва, че не участва. Е как тогава до вчера един прекрасен генерал, работил съм с него, нищо не мога да кажа лошо като летец и командир, но те политизират. Изведнъж му се дава цялата политическа власт, включително и кабинет. И неговата партия, която казва, че е победила на изборите, не му помага да създаде правителство. Свръх човек да е той няма как да познава всички и да сложи най-доброто. Многократно съм казвал, че му пожелавам успех и дано се справи, но в бизнеса няма да се допусне такова нещо. Никой от бизнеса няма да отиде, да си вземе един военен, пожарникар или доктор, да го направи шеф на фирмата и да му даде цялото ръководство на фирмата. Кой би го направил? А това си правим ние с държавата", коментира още Бойко Борисов.

Борисов желае успех на Радев: Отговорността да не го смаже

Той определи като правилно решението да подаде оставка на правителството. Според него референдумът е бил подценяван месеци наред; макар и много от темите да са спорни, това е волята на народа и тя трябва да се изпълнява. Два и половина милиона души казаха "да", сега ще си понесем това, което сме си направили сами, посочи Борисов.

Той отбеляза, че България е постигнала икономически растеж. Премиерът напомни за успешната борба с контрабандата, за събраните над 4 млрд. лв. повече приходи, за рекордния фискален резерв и за платените пари за американските централи и по проекта "Белене". Той изтъкна, че платените общо 2,5 млрд. лв. биха могли да бъдат разпределени за икономически растеж и в частност с 800 млн. лв. биха могли да се купят нови влакове и локомотиви в БДЖ. "Но тези пари заминаха, защото хората гласуваха за грешни правителства", посочи премиерът Борисов.

Министър-председателят в оставка определи като много успешен мандата на президента Росен Плевнелиев.