ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на мажоритарната система
ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на мажоритарната система / БГНЕС, архив

И в следващия парламент ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на мажоритарната избирателна система, стана ясно от думите на председателя на групата Цветан Цветанов пред журналисти в НС.

По-рано пленарната зала отложи обсъждането на проекта на партията на Бойко Борисов за решение във връзка с проведеното на 6 ноември национално допитване поради липсата на становище на ВАС, а Цветанов потвърди, че утре ще внесат съответния законопроект, съобразен с резултатите от референдума.

Рано или късно мажоритарната система ще бъде въведена, това е желанието на над 2,5 млн. български граждани, подчерта той и увери, че ГЕРБ в това отношение ще са последователни.

Смятам, че имаме политическа воля, но няма политически консенсус сред останалите формации, отбеляза депутатът.

Според него се виждало също, че и избраният за президент Румен Радев е солидарен с формиращото се мнозинство по темата. Ако действително той е искрен, към всички тези над 2 млн. български избиратели, които гласуваха за него, трябва да се съобрази и с тези над 2,5 млн. български избиратели, които искат промяна на избирателната система и съм убеден, че голяма част от тях са дали гласа си точно за Румен Радев, коментира Цветан Цветанов.

Той припомни, че в конституцията няма определен срок за разпускане на НС. Ако Радев е достатъчно искрен, на 22 януари, когато встъпи в длъжност, може веднага да издаде указ за разпускане на парламента, но заяви, че ще го направи след консултации с политическите сили.

И дали те ще са една или две седмици - няма значение, и не смятам, че е правилно да се обвързва решение на НС с конституцията, добави още председателят на ПГ на ГЕРБ на въпрос дали времето на 43-то НС ще бъде достатъчно, за да гласува текстовете от законопроекта на ГЕРБ.

Източник: БТА