Бъчварова отчете първи резултати от операцията срещу битовата престъпност
Бъчварова отчете първи резултати от операцията срещу битовата престъпност / снимка: Пресцентър, МВР

213 издирвани лица са установени в страната през последните пет дни, съобщи в Ямбол министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. 27 са намерените издирвани автомобили. 66 са образуваните бързи производства, а досъдебните производства са 303. В началото на януари МВР стартира тримесечна операция срещу битовата престъпност.

Как правителството в оставка реши да се справи с битовата престъпност?

„Това са резултати от началото на националната специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в страната. В рамките на операцията за 5 дни са проверени 918 заложни къщи. И по всички показатели се работи много активно. Двойно са увеличени лимитите за бензин на полицейските автомобили, което е с около над 200 км. повече, на ден, за всеки автомобил", заяви министърът в оставка Бъчварова.

БСП видя програмата за борба с битовата престъпност като предизборен трик

Тя обърна внимание, че операцията не е кампанийна и резултатите за три месеца ще се отразят на цялата обстановка и след приключването.

МВР ще назначи 600 сътрудници по охраната на границата, като средствата за облекло, оборудване и заплати ще бъдат осигурени с европейски средства. Сътрудниците ще имат право да носят оръжие, но не и да го използват, уточни Румяна Бъчварова. В Ямбол тя се срещна с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Генчо Иванов и началниците на районните управления.