Как правителството в оставка реши да се справи с битовата престъпност?
Как правителството в оставка реши да се справи с битовата престъпност? / БГНЕС, архив
Как правителството в оставка реши да се справи с битовата престъпност?
91980
Как правителството в оставка реши да се справи с битовата престъпност?
  • Как правителството в оставка реши да се справи с битовата престъпност?

Правителството в оставка отпусна 7 милиона лева за борба с битовите престъпления през зимата - с парите през следващите три месеца ще бъде проведена полицейска операция в петте области с най-висока битова престъпност у нас, стана ясно по време на извънредното заседание на Министерския съвет. Операцията започва до няколко дни, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Полицейски патрули ще обхождат малките населени места с над 1000 автомобила, като с парите ще бъде осигурено и гориво за допълнителни над 200 километра на ден. Ще бъдат назначени и сътрудници на полицията - бивши служители на силовите министерства, които в момента се обучават в школите на МВР.

"Януари е характерен месец за битовата престъпност. Отдалечените места, самотно живеещите възрастни хора са мишена на набези. Обществената чувствителност по тази тема е изключително висока. Общо е разбирането, че по-засиленото полицейско присъствие в отдалечените и малки населени места може да се окаже най-ефективен фактор за предотвратяване на този род престъпления", каза Бъчварова.

БСП видя програмата за борба с битовата престъпност като предизборен трик

Около 5000 населени места има в страната. Ние не можем да осигурим постоянно присъствие на толкова много служители, допълни министърът в оставка.

"Затова разработихме план за осъществяване на активна патрулна дейност в малките населени места, която да успява да покрива голяма част от територията и най-рисковите зони на територията на страната", каза още тя.

Другата посока е работата с криминалния контингент, проверки, задържане.

"Половината от хората, които извършват тези престъпления, са рецидивисти. Така че ще наблегнем и на това", посочи Бъчварова.