Момче взе награда на херцога на Единбург
Момче взе награда на херцога на Единбург / Община Лом

17-годишният Добромир Здравков от Лом получи международната награда на херцога на Единбург на церемония в Централния военен клуб в София. Отличието му бе връчено лично от президента Росен Плевнелиев. Момчето живее в общинския Център за настаняване от семеен тип „Нов дом - нов шанс" и учи в ПГХЗ „Дмитрий Меделеев". Добромир е един от 70-те младежи на възраст 14-24 години, които през 2016 г. участваха активно в програмата на три нива: бронзово, сребърно и златно. С участието си в три направления - спорт, доброволческа дейност и развитие на личностни умения, ученикът от Лом достигна бронзово ниво и получи значка - награда от херцога на Единбург и сертификат.

Благодарение на участието си програмата Добромир се научил да плува и два пъти месечно пътувал до басейн във Враца. Момчето е участвало във всички доброволчески акции на БМЧК - Лом и е показало много добри резултати в овладяването на английски език чрез извънкласни занимания. Участието на Добромир в програмата станало възможно благодарение на подкрепата на фондацията „Подарете книга", която е финансирала всички разходи по участието и обучението му.
Отличеният с международната награда на херцога на Единбург, бронзова степен, Добромир иска да завърши успешно средното си образование по специалността ресторантьор и да работи в тази сфера. И е амбициран да подобри компютърните си умения чрез извънкласни занимания по програмата.

"Международната награда на херцога на Единбург е високо вдигната летва за всеки един от вас, който иска да промени живота си" - каза президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията.

"Всички знаем, че ученето не е само в класнaта стая. Наградата предлага възможност младите хора да се учат от живота. Тази награда е толкова важна, защото помага на младежите да развият качества като постоянство, любопитство, оптимизъм и самоконтрол", сподели посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс..

Международната награда на херцога на Единбург е програма за личностно развитие, която функционира в България от 3 години под патронажа на президента. Представителството на Наградата в България е лицензирало 32 организации в 14 града в страната, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата. Обучени са десетки лидери (наставници), които лично работят с участниците. Вече над 350 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.