Номинираният от Тръмп за шеф на ЦРУ: САЩ са изправени пред много заплахи
Номинираният от Тръмп за шеф на ЦРУ: САЩ са изправени пред много заплахи / снимка: БГНЕС

Избраният от Доналд Тръмп за нов ръководител на ЦРУ Майк Помпейо смята, че САЩ са изправени пред множество комплексни заплахи, предаде Асошиейтед прес. Той изказа това мнение в писмени отговори на въпроси на комисията по разузнаването в Сената, в която протича неговото изслушване.

В писмените отговори Помпейо казва, че Русия налага агресивно позициите си по света, „като нахлу и окупира Украйна, като заплашва Европа и не прави почти нищо, за да унищожи "Ислямска държава".

Докладът за "руски компромат" срещу Тръмп не е писан от спецслужбите на САЩ

Той обещава, че ЦРУ ще предоставя на управляващите точен и проницателен анализ на руските дейности, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Помпейо нарича Иран "все по-дързък и подривен играч в Близкия изток, който подклажда напрежения" със сунитските съюзници на САЩ.

Той предупреждава, че Китай също предизвиква напрежение като засилва военната си мощ, разширява икономическото влияние и дейностите си в Южнокитайско море и в киберпространството.

На изслушването Помпейо каза, че смята за приемливи изводите в доклада на американските разузнавателни служби за руска намеса в президентските избори в САЩ чрез хакерски атаки.

Москва разполагала с компрометиращи информации за Доналд Тръмп

Той посочи, че досега е присъствал само на един брифинг по темата, но информацията, с която разполага, "потвърждава, че това е солиден анализ".

"Напълно ясно е какво се е случило", каза той. "Става дума за агресивна операция, предприета от руското ръководство."

Помпейо заяви в писмените отговори, че се отнася "много сериозно" към киберзаплахите за САЩ, без значение от кого произтичат. "Ако бъда утвърден, ще се отнеса изключително сериозно към заплахите от Русия и към използването на кибер- и други инструменти от чужбина, които биха подронили или заплашили националната сигурност на САЩ", посочи Помпейо.

Той заяви, че бъдещото правителство на Тръмп "е в преходен етап, получава достъп до широк набор от разузнавателна информация и в момента съставя екипа си по национална сигурност".

Председателят на сенатската комисия по разузнаването Ричард Бър каза, че официалната номинация на Помпейо от екипа на Тръмп все още не е получена, което не позволява тя да бъде гласувана.

Източник: БТА