• Размер на шрифта:

Докладът за "руски компромат" срещу Тръмп не е писан от спецслужбите на САЩ

12 януари 2017 08:03 | Редактор: Eлена Банкова

Докладът за "руски компромат" срещу Тръмп не е писан от спецслужбите на САЩ
© Guliver/Getty Images  

Публикуваният в някои американски медии доклад, че Русия уж разполагала с компромати за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, не е съставен от спецслужбите на САЩ. Това се казва в разпространена декларация на директора на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Клапър съобщи, че снощи е разговарял с Тръмп. Двамата говорили за закритите брифинги в петък, посветени на извършените в периода на предизборната президентска кампания кибератаки, приписвани на Русия.

Тръмп: Ако Путин ме харесва, това е актив, а не пасив

"Ние обсъдихме също и документ на една частна охранителна компания, който през последните месеци широко се разпространи в медиите, сред членове на Конгреса и сътрудници на неговия апарат, даже още преди разузнавателната общност в страната да бъде известена за него. Аз подчертах (пред Тръмп), че този документ не е бил съставен от американското разузнаване и не смятам, че той е изтекъл от разузнавателните служби", посочи Клапър.

Той отбеляза също, че спецслужбите на САЩ не потвърждават достоверността на тези документи и не строят никакви предположения на тяхна основа. Освен това Клапър изразил пред Тръмп безпокойство от публикациите и двамата се съгласили, че подобни слухове "нанасят вреда на националната сигурност".

Телевизия Си Ен Ен съобщи във вторник, позовавайки се на сведения, получени от официални лица в САЩ, че на брифингите миналата седмица шефовете на американските спецслужби запознали Тръмп с някакви налични данни, че руските спецслужби разполагали с информация от личен и финансов характер, дискредитираща новоизбрания президент на САЩ.

Тръмп не даде възможност на репортер на Си Ен Ен да му зададе въпрос

Това така разяри Тръмп, че на пресконференцията си вчера той отказа да отговаря на въпрос на Си Ен Ен. "Вашата организация е ужасна. Не смятам да ви предоставя възможност да зададете въпрос", скастри той репортера й. Бъдещият прессекретар на Белия дом Шон Спайсър нарече разпространяваната за Тръмп информация" въпиющо безотговорна".

Междувременно американският сайт "Бъзфийд" публикува във вторник вечерта цялото въпросно 35-странично досие, като се аргументира, че американците "трябва да направят собствени изводи за обвиненията срещу новоизбрания президент". Тръмп нарече изнесеното в сайта "куп боклуци". Резюмета публикуваха и други американски медии, като спестиха повечето подробности за уж събраните от Русия компромати срещу Тръмп, защото те не могат да ги потвърдят.

Си Ен Ен изрази недоволство от реакцията на Тръмп и го помоли за обяснение. Телевизионната компания обърна внимание на факта, че нейният материал е "щателно издържан", за разлика от този на сайта "Бъзфийд", който решил да публикува "неподкрепени с доказателства данни от доклада".

Според друга телевизия - Ен Би Си, докладът с руските компромати срещу Тръмп, проникнал в медиите, е бил подготвен от неговите политически противници. Телевизията цитира собствени източници, според които "документът съдържа очевидни грешки", и констатира, че американските власти не са работили над него.

Отбелязва се, че "първоначално докладът е бил подготвен в рамките на събирането на компрометираща информация за противниците, извършвано от настроени срещу Тръмп републиканци". После от тези материали се заинтересували и демократите. За кои точно политици става дума, Ен Би Си не уточнява.

Вчера и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга твърденията, че Русия разполага с досиета от компромати срещу американски политици. "Кремъл няма компромат срещу Тръмп", каза той и нарече изнесеното в американските медии "абсолютни измислици".

Москва разполагала с компрометиращи информации за Доналд Тръмп

Бъдещият президент каза, че се отнася с уважение към декларацията на Москва, че не разполага с компромат срещу него. Той изрази увереност, че ако Русия наистина е имала такава информация, тя вече би била огласена.

Вчера авторитетният американски всекидневник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че автор на т.нар. секретно досие за уж събраната от Москва компрометираща информация за Тръмп, е британската компания Orbis Business Intelligence Ltd. Тя е базирана в Лондон, състои се главно от бивши агенти на британските спецслужби и изпълнява деликатни поръчки на частни компании.

Кремъл: Не разполагаме с компромати за Тръмп и Клинтън

Компанията се оглавява от бившите тайни британски агенти Кристофър Стийл и Кристофър Бъроуз. 52-годишният Стийл, по думите на негов съсед, от няколко дни е изчезнал и не отговаря на молбите да коментира досието, подготвено на основата на докладни записки, съставени в периода юни-декември 2006 г. 58-годишният Бъроуз пък казал, че "нито ще потвърди, нито ще отрече" причастността на неговата компания към изготвянето на този документ.

"Уолстрийт джърнъл" твърди, че въпросната лондонска компания е създадена през 2009 г. и според нейния сайт базира твърденията си на данни и мнения на "глобална мрежа" от експерти и видни предприемачи, провежда "операции по събиране на разузнавателна информация" и "трудни, често трансгранични разследвания".

Всекидневникът се съгласява с мнението, че сведенията от разпространения из медиите документ изглеждат твърде съмнително и се нуждаят от проверка. Той смята за безсмислена самата постановка на въпроса, че руските спецслужби биха решили да поверят толкова сензационни данни на бившия сътрудник на британското външно разузнаване МИ6 Стийл, защото в Русия "смятат, че ако си агент, оставаш такъв завинаги".

Източник: БТАЕтикети: Доналд Тръмп, Русия, Компромати, Джеймс Клапър

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#8

... - 12.01.2017 г. 21:30:17

най-после им го казаха на гойненцата от снн

#7

ИЗ ЕДНО ДОБРЕ СИСТЕМАТИЗИРАНО ИНФО_ОБРАЗОВАТЕЛНО, ПСИХО_ПРОФИЛАКТИЧНО ЧЕТИВО: - 12.01.2017 г. 18:50:17

„ЦРУ позорилось задолго до хакеров: главные провалы американской разведки“

(12.01.2017; 17:43; http://politobzor.net/show-119210-cru-pozorilos-zadolgo-do-hakerov-glavnye-provaly-amerikanskoy-razvedki.html):

„... Основной задачей новосозданной после Второй мировой войны государственной структуры было создание и налаживание сети агентов, которые смогли бы оперативно поставлять на стол президенту США всю необходимую информацию в горячих точках по всему миру. За создание такой сети отвечал Фрэнк Виснер, начальник секретной службы ЦРУ... Нужно отдать должное Виснеру – он открыл 47 отделений ЦРУ в ключевых городах мира, успешно расширил влияние структуры внутри самих США, построил лагеря для тренировок будущих агентов. В тренировочных лагерях ЦРУ обучались венгры и албанцы с целью дальнейшей переброски на территорию Украинской ССР и ведения разведывательной деятельности против властей Союза...Но здесь руководство ЦРУ ждала неудача. Первая же операция по переброске шпионов в окрестности Львова в сентябре 1949 года окончилась полным провалом – рассекреченные в 2005 году архивы ЦРУ коротко повествуют о событиях: «Советы быстро уничтожили заброшенных агентов».

... Джеймс Энглтон... Энглтон, будучи штабным работником, координировавшим действия агентов «на местах», любил выпить и поболтать со своим коллегой из британской разведки Кимом Филби, впоследствии оказавшимся советским шпионом, членом «Кембриджской пятерки». Энглтон делился с Филби точными координатами высадок и другой информацией, так что ловить шпионов не составляло никакого труда.

... Уильям Вайсбанд... прямо накануне корейской войны все возможности дешифровки оказались уничтожены. Ответственным за радиотехническую катастрофу оказался Уильям Вайсбанд, лингвист, переводивший расшифрованные сигналы с русского языка, завербованный Москвой еще в 30-х годах.

... Сирийский урок ... Намереваясь устранить начальника сирийской разведки Абдулу Хамида Серраджа, Стоун под видом дипломата вербовал членов сирийской армии и обещал им миллионы долларов за устранение Серраджа... Сирийские военные приняли деньги Стоуна, но вместо устранения неугодного ЦРУ Серраджа пошли на местное телевидение и объявили, что получили деньги от «злых и коррумпированных американцев, стремящихся свергнуть законное правительство Сирии».

... Война по догадке. В 2003 году ... Глава Госдепартамента Колин Пауэлл с доказательством наличия химоружия в Ираке: «Каждое заявление, которое я делаю сегодня, подкреплено источниками, притом вполне достоверными. Это не голословные утверждения. То, что мы сообщаем вам сегодня, — это факты и выводы, основанные на надежных разведданных», — говорил госсекретарь Колин Пауэлл на заседании ООН, потрясывая в руках колбой с порошком для убедительности.

... В 2005 году сотрудникам ЦРУ стоило больших усилий выпустить 90-страничный доклад... В докладе прямо говорилось: «Проблема нахождения оружия массового поражения в Ираке была связана с неправильными предположениями, которые не были основаны на реальности. Технические специалисты имели ошибочные доказательства и пришли на их основании к неправильным выводам... ».

#6

до руските мекерета - 12.01.2017 г. 16:34:33

Москва. 12 января. INTERFAX.RU — Автор доклада о якобы существующем «компромате» российских спецслужб на Дональда Трампа опасается за свою жизнь и пустился в бега, пишет в четверг британская газета The Daily Telegraph.

52-летний Кристофер Стил спешно покинул свой дом в Суррее в среду утром,
когда понял, что его имя вскоре станет известно общественности.

Источник, близкий к Стилу, сказал газете, что «он боится быстрого и потенциально опасного ответного удара Москвы».
«Он крайне опасается за безопасность своей семьи и свою собственную», — отметил источник. По информации издания, к вечеру среды жены и детей ранее работавшего в британской разведке МИ-6 Стила также уже не было дома.
Читайте также

Захарова рассказала о «российском дипломате» из доклада BuzzFeed
Ранее британская The Guardian писала, что автор досье на Трампа передавал документы целому ряду лиц, в частности — в ФБР, чтобы найти подтверждение полученной им информации о связях избранного президента США с Москвой.
Данный доклад вызвал резко негативную реакцию со стороны Трампа и его команды, которые назвали его «от начала и до конца сфабрикованным». «Я считаю, что было позорным и постыдным для разведывательного агентства выпускать такую информацию, которая является сфабрикованной и лживой», — заявил Трамп на своей первой пресс-конференции в среду.
Он добавил: «Это нечто из того, что могла бы сделать и делала нацистская Германия».

#5

observer - 12.01.2017 г. 15:23:15

Интересно е как същите пачаври, които обвимяваха Хилари за свирките на мъжа и преди 20 години, омаловажават и отричат изпълненията на Тръмп. Интересно е и друго, как съчетават в едно фашизоидност с русофилия. И ми е любопитно, колко от тях го правят за без пари, от любов.

#4

АНАЛОГИЧНО - КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРЪЧА И ТРОЛЕНЕТО: - 12.01.2017 г. 10:18:30

„Кои соросоиди се нагушиха с най-тлъсти грантове от "Америка за България" през 2016 (ТОЧНИ СУМИ)... НПО-та от кръга "Капитал" отново са щедро финансирани от фондацията“

(27.12.2016; 18:48; http://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/koi-sorosoidi-se-nagushikha-s-nay-tlsti-grantove-ot-amerika-za-blgariya-prez-2016-tochni-sumi_news474789.html):

Фондация „Америка за България“ е платила на две български ефирни телевизии отразяването на президентските избори в САЩ, съобщава сайтът "Епицентър". Българска национална телевизия, за която данъкоплатците дават над 60 милиона лева на година, е получила 30 600 долара за журналистически материали - живи включвания, аналитични репортажи и интервюта, за оспорваната битка между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. За същата работа, частната телевизия bTV е взела 26 500 долара. Фондация „Америка за България“ е решила, че с 420 000 лв. фондация „Риск монитор“ на Стефан Попов ще бори организираната престъпност в България. Попов е бивш шеф на фондацията на Сорос - "Отворено общество". Неправителствената му организация ще подпомага изграждането на капацитета на Специализираната прокуратура за борба с организирана престъпност и институционална корупция. Не е ясно как точно ще стане това, но от години единствената работа на Попов в тази насока е да участва тв предавания, в която говори, как трябва да се бори престъпността и корупцията по висшите етажи на властта. Варненското сдружение „Грамада“ на Маргарита Атанасова получава 486 000 лв. за „изграждането на последователна съдебна практика при търговски спорове“. С нови 194 500 лв. е зарадвана фондация „Гъливър клиъринг хауз“ на Цветелина Петкова и Десислава Гаврилова. Двете дами стопанисват прословутата „Червена къща“, превърнала се през годините в място за срещи на кръга „Капитал“ и част от столичните сноби. Сега Петкова и Гаврилова с почти 200 000 лв. американски пари ще се противопоставят на „митовете и дезинформациите в българското общество“. „Америка за България“ е решила отново да подкрепи независимата регионална журналистика в Пловдив. За тази цел на фондация „Отец Паисий 36“ са отпуснати 348 610 лв. НПО-ото стои зад регионалния сайт „Под тепето“. В Пловдив „Отец Паисий 36“ е известна с това, че самостоятелно и в съдружие печели от местната власт много субсидии за уж културни изяви в арт пространствата в града. Особено внимание заслужава следващият грант на „Америка за България“. На Сдружение на европейските журналисти – България в България са отпуснати 363 420 лв. за „разрешаване на „непрозрачна медийна собственост, повтарящи се нарушения на Етичния кодекс на медиите и натиск върху отделни журналисти и медии“. Фондацията обаче далеч не защитава всички български журналисти. Създаденото от репортери от „Капитал“ НПО брани интересите единствено на работещите там или на медии, издържани чрез грантове от външни донори. Крупната сума от 290 720 лв. получава сдружение „Редута БГ“ на Стойко Тонев. НПО-ото стои зад едноименния малък сайт, а целта на гранта е гръмка: „Консолидиране на аналитичната журналистика“. Последният грант в област „Гражданско общество и демократични институции“ е за НПО-ото „Първи юни. То получава 301 000 лв., с които ще „подкрепя местните общности в Северозападна България“.

#3

за Путин и пастирката - 12.01.2017 г. 09:58:31

Как 4chan изля „златен дъжд” върху ЦРУ, медии и Демократическата партия

Една от популярните карикатури на Тръмп в интернет

Интернет е интересно нещо. И могъщо, също така. Оказва се, че е по-могъщо от цялата армия на американското разузнаване, подковано с десетки милиарди финансиране. И с много по-добро чувство за хумор.

На 10 януари крайнолевият американски сайт Buzzfeed публикува новината, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп е посещавал многократно Русия през последните години, за да се наслаждава на фетишистки удоволствия. Според изданието Тръмп е търсил „златен дъжд” (поливане с у рина), при това не къде да е а в хотел Риц в Москва. Според информацията Тръмп се настанил в апартамент, в който самият Обама отсядал, и е наел голям брой про ститутки, за да си осигури „златния дъжд”. Това пък било известно на руските тайни служби, които контролирали Тръмп чрез информацията.

Какъв скандал! Нима този човек може да стане президент на САЩ?!Как историята достига до Buzzfeed? Бивш служител на британското разузнаване, в момент на съвест, изпраща историята на журналиста от изданието Бен Смит. Той от своя страна я изпраща на стратега от Републиканската партия, но противник на Тръмп Рик Уилсън. Той, разбира се, веднага се доверява на написаното и го изпраща на ЦРУ. От своя страна ЦРУ включва информацията в официалния си доклад, в който се твърди, че Русия е манипулирала изборите в САЩ в полза на Доналд Тръмп. На 10 януари статията е публикувана в Buzzfeed, след което е моментално препечатана от всички големи американски мейнстрийм медии, които приемат изнесените факти за чиста истина. Следват ги и световните им протежета, включително и българските медии, спонсорирани от грантови програми на Демократическата партия САЩ.

Какъв скандал! Нима този човек може да стане президент на САЩ?!Каква е истината за скандала? Нея можем да намерим в един от най-големите световни форуми - 4chan, откъдето всъщност тръгва и цялата история. Общността на интернет троловете, която заяви сериозна подкрепа за Тръмп още по време на президентската кампания в САЩ, решила да се изгаври с един от символите на американската либерална пропаганда – Buzzfeed. За целта троловете измислили възможно най-абсурдната история за зависимостта на Тръмп от Русия, и, представяйки се за бивш британски разузнавач, я изпратили на журналистa Бен Смит.

#2

дядо Иван - 12.01.2017 г. 09:32:24

Британските клатикури не разполагат ли с компрометираща информация за български чадъри, дъждобрани и други защитни средства или само с информация за спа хотели за хакери в Пловдив. Да ме прощават \"съюзниците\" ама едно време никога в рамките на Варшавския договор не са съществували подобни мръснишки взаимоотношения.

#1

Самурай - 12.01.2017 г. 09:06:52

Самурай - 11.01.2017 г. 20:34:50
ДЖОН МАККЕЙН ПРЕДАЛ НА ФБР «КОМПРОМАТА» СРЕЩУ ТРЪМП

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че в края на годината е получил информация, която по-късно е предал на ФБР, защото не му било възможно да оцени коректността на информацията самостоятелно.

Отчитайки наличната информация от медиите до момента, може да се направи изводът, че Маккейн има предвид т.нар. «доклад за руския компромат» за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.
«Не мога да оценя точността на информацията и я предадох на директора на ФБР. Моето сътрудничество с ФБР или с други правителствени агенции по дадения въпрос свършва с това», се казва в изявлението.
На сайта BuzzFeed бе публикуван документ от 35 страници, в който се разказва, че руските власти уж са се опитвали да компрометират Тръмп.

Представителите на WikiLeaks на страницата си в Туитър отбелязаха, че «35-страничният документ, публикуван в BuzzFeed по повод Тръмп, не е доклад на разузнаването: стилът, фактите и датите не демонстрират никаква достоверност».

Събраните данни за предполагаемия «компромат» срещу Тръмп са финансирани от неговите опоненти сред републиканците по време на първичните избори, а после от привържениците на екс-държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, съобщи CNN, позовавайки се на източници.

Кремъл отговори на обвиненията с това, че Русия не събира подобни сведения за никого, а работи само в интерес на глобалния мир и сигурността.
Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков подчерта, че тези съобщения са «абсолютно активно мероприятие».

Ястребите от двете основни политически сили в САЩ активно работят срещу Тръмп още преди той да е встъпил в длъжност.
Срещу новоизбрания президент на САЩ определено се очаква спретването на заговор.
Самият Доналд Тръмп, имайки предвид печалния опит на Кенеди, заяви, че вкарва допълнителна лична охрана заедно с държавната такава.
Да 20 януари, когато е инаугурацията на Тръмп, остават броени дни.
Дали това ще е начало или край, все още не може да се прогнозира.
Но може да се прогнозира това, че Тръмп ще бъде подложен на невиждан в историята на САЩ натиск

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Македонец се кара на сина си: - Разбирам да имаш двойка по география - светът е голям, не можеш да го знаеш целия. Разбирам по… Виж още