• Размер на шрифта:

Проф. Кантарджиев посочи два грешни навика, от които да се отучим

11 януари 2017 18:16 | Автор: Димитър Панев | Редактор: Виктория Ташкова

Проф. Кантарджиев посочи два грешни навика, от които да се отучим
© DarikNews.bg, архив  

Независимо от очакванията на епидемиолозите грипната ваканция да доведе до намаляване на разпространението на грипа у нас, се оказва, че той бележи увеличаване. Една от причините за това е, че децата са пуснати във ваканция с идеята да стоят в домовете си, а майките използват момента и ги водят по моловете. Това обясни пред Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той посочи, че средната заболяемост от грип засега e 218 души на 10 000 население, като заболели от вируса до сега са над един милион души. Като основна грешка специалистът изтъкна навика, когато кашляме и кихаме, да слагаме ръката си пред устата.

Поредно удължаване на ваканцията

Най-засегната от грипа към момента е област Монтана, последвана от областите Благоевград и Стара Загора, информира проф. Кантарджиев:

„За първи път от шест години грипът в България дойде с около един месец по-рано. Когато болните от грип станат 300 на 10 000 души, обикновено се взимат противоепидемични мерки, а при 350 на 10 000 - се въвеждат карантинни мерки и се обявява епидемия. Най-много болни към момента - 680 на 10 000 - има област Монтана. 620 на 10 000 са болни в област Благоевград, а на трето място с 390 на 10 000 е Стара Загора. В столицата сме някъде около 200 на 10 000, което е сравнително добре", посочи проф. Тодор Кантардиев.

Няма да има повече ваканция за столичните ученици

Специалистът обясни, че от заразените с вируса на грип боледуват едва 25%, а останалите 75% изграждат имунитет. Когато достатъчно хора получат имунитет, тогава престава грипната епидемия.

„Тя започва от това, че е студено и се събираме много хора. Сега дойде по-рано. Защо? То бяха едни тържества преди Коледа, преди Нова година, то нямаше служба, която да не се събере... А сега и грипна ваканция в големите градове, ами извинявайте, но, когато децата са пуснати в грипна ваканция от здравните власти по решение на кметовете, майките веднага ли трябваше да ги заведат по моловете? От самия въздух навън не можеш да се заразиш. Затова децата е по-добре да се водят по парковете, отколкото по кина, молове и по партита. Трябва също така винаги да имат кърпички в джобовете, най-добре да са тоалетни кърпички, и, когато кашлят и кихат, да не си слагат ръката си пред носа. Това е грешен навик, защото кашляш в ръката си, вирусът е по ръката ти, с която после се здрависваш. Така този, който се е здрависал с тебе, когато си пипне носа, очите или устата, се заразява. Лошия навик на българина да си пипаме лицето с ръце трябва да го отучим", посъветва още специалистът.Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#5

? - 12.01.2017 г. 06:56:39

Като кашляш и кихаш и навън е минус 10 градуса, не е ли най-добре да си стоиш у дома?

#4

според Проф. Кантарджиев - 11.01.2017 г. 22:09:31

Заразите се разпространяват по МОЛ- овете. А фармацефтите, които пускат вирусите за да се харчат лекарствата ? И се изписват от лекарите непрекъснато нови и нови, които тровят, а не действат...
Какво да коментираме ? Така е всяка година.

#3

хех - 11.01.2017 г. 21:46:20

Ми то това се учеше в училище още в трети клас, че се кашля и киха винаги в лявата ръка за да не прехвърляш бацили като се здрависваш с някого. По това си и личат парвенютата по телевизията, че като стане нещо си слагат дясната ръка пред устата. :)

#2

Хх - 11.01.2017 г. 21:22:34

".. че средната заболяемост от грип засега e 218 души на 10 000 население, като покосени от вируса към момента са над един милион души.."

Нещо не ми се връзва математиката.. да не би България да е с 45-46 милиона човека население?

#1

Ха Ха - 11.01.2017 г. 20:34:10

А, добро утро!

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Руснак звъни на приятеля си в Новосибирск: - Как сте? - Ами добре сме. - Студено ли е при вас? - Е, нали знаеш, студено… Виж още