Рекс Тилърсън: В НАТО с право се безпокоят от завръщането на Русия
Рекс Тилърсън: В НАТО с право се безпокоят от завръщането на Русия / Guliver/Getty Images

Номинираният от избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп за държавен секретар Рекс Тилърсън, бивш главен изпълнителен директор на петролната компания "Ексон Мобил", призна при изслушване в Сената, че неотдавнашните действия на Русия противоречат на интересите на Съединените щати, предаде Франс прес.

"Русия се стреми да постигне уважение на международната сцена, но неотдавнашните й действия са в разрез с американските интереси", заяви Тилърсън по време на неговото изслушване в сенатската комисия за външните работи, което е част от утвърждаването му на поста.

Европейски политици молят Доналд Тръмп да не се сдобрява с Русия

Номинираният за държавен секретар на САЩ призна също, че съюзниците в НАТО с право се безпокоят от завръщането на Русия на международната сцена. Тилърсън изрази съжаление, че Китай не се е оказал надежден партньор за натиск върху Северна Корея заради незаконната й ядрена програма. Интересите на Китай понякога "са в конфликт с американските интереси", допълни той.

Петролен магнат става държавен секретар на САЩ

Бившият петролен бос е в добри отношения с руския президент Владимир Путин, а Тръмп иска сближаване с Русия и твърда линия към Китай, особено в търговската сфера, отбелязва АФП.

На същото изслушване бившият сенатор Сам Нън подкрепи кандидатурата на Тилърсън с думите, че познаването на Русия е предимство, а не недостатък, предаде ТАСС.

Нън е известен с работата си по отслабване на ядрената заплаха. Днес той заяви, че тази заплаха се запазва и че рисковете са много високи.

Кисинджър ще е посредник между САЩ и Русия при президентството на Тръмп

"На практика да няма диалог за отслабването на ядрения риск в отношенията с Русия е много опасно", каза Нън. Според него също много опасно е и сегашното "минимално равнище на диалог между военните" на САЩ и Русия.

Тилърсън бе препоръчан за държавен секретар от още трима души - сенаторите от Тексас Джон Корнин и Тед Круз, както и от Робърт Гейтс. Бившият американски министър на отбраната нарече "отдавнашния си приятел" Тилърсън "правилния кандидат, издигнат в правилния момент", и изрази увереност, че той е способен да дава на президента на САЩ честни и безпристрастни съвети.

Източник: БТА