• Размер на шрифта:

Жените раждат все по-малко деца в Европа

11 януари 2017 15:12 | Редактор: Иглика Игнатова

Жените раждат все по-малко деца в Европа
© ThinkStock/Getty Images  

Процентът на бездетните жени в Европа непрекъснато се увеличава, особено в държавите от Юга, където "трудностите се натрупват", най-вече икономическите, съобщи АФП, позовавайки се на френски учени. Броят на жените без деца сега все пак остава под пика от началото на XX век.

Учени съветват жените да раждат по-късно

Учени от Националния институт за демографски изследвания сравниха честотата на безплодие сред европейките родени от 1900 до 1972 г. Всяка четвърта жена от родените в първото десетилетие на миналия век не е имала деца. За жените, родени след 1970 г., пропорцията е една на седем (14 процента).

Първата световна война, предизвикала смъртта на много млади мъже, и икономическата криза от 1920 г., довела до емиграция от бедните към по-богатите държави, обясняват това "значително забавяне на ражданията" в началото на XX век.

Разкриха защо жените дундуркат бебетата си в лявата ръка

След това с икономическият растеж и въвеждането на социални защити бездетието намалява чувствително. До 1975 г. има бейби бум - жените раждат средно 2,1, деца, като от родените в началото на 40-те години на миналия век само една от 10 остават бездетни.

Оттогава обаче плодовитостта непрекъснато спада, като вече достига много ниски нива за Европа - 1,7 деца за жените, родени през 1974 г.

Определиха оптималната възраст за раждане на деца

"Ефикасните контрацептивни средства, все по-късното раждане, по-голямата нестабилност на връзките, поставянето на работата на първо място при все по-голямата нестабилност на работните места и икономическата несигурност" допринасят за това.

Явлението е най-осезаемо в Южна Европа - всяка четвърта жена, родена през 70-те години на миналия век може да остане без дете в Испания, Гърция и Италия. В тези държави "трудностите на пазара на труда" се съчетават с "неравенство между половете, заради което трудно се съчетава работа и семейство".

Късното майчинство е полезно за мозъка

Затова се очаква процентът на жените без деца да се увеличи още и да се доближи до пика след Първата световна война.

Източник: БТАЕтикети: жени, жени деца, жени раждания, раждания Европа, деца Европа, бебета Европа

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#3

= EK: - 13.01.2017 г. 17:59:13

"Санкциите срещу Русия почти (айде бе, я по-точно, моля - с колко милиарда евро, с колко стотици хиляди работни места и с колко не_родени европейчета и/или родени и изоставени в спец. домове поради бедност?!... Вметнатото в скобите - мое, Й. В.) не вредят на ЕС (https://www.24chasa.bg/novini/article/5993329)“?!...

ТОЕСТ, КАКТО КАЗВА В ТАКИВА СЛУЧАЙ, ПО БИБЛЕЙСКИ РАЗУМНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД - "НЕ МЕ Е ЯД, ЧЕ МЕ ЛЪЖЕШ, А МЕ Е ЯД, ЧЕ СИ МИСЛИШ, ЧЕ ТИ ВЯРВАМ"?

#2

Ita Est - 12.01.2017 г. 09:17:37

Като се увеличават педе*асите.

#1

$ - 11.01.2017 г. 17:26:01

mhm .. a kakvo papkat jenite v Evropa ? (po tochno)

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още