Късното майчинство е полезно за мозъка
Късното майчинство е полезно за мозъка / Thinkstock/Getty Images

Жените, които раждат след 35-годишна възраст, помнят по-добре, когато остареят, от тези, попълнили семейството си по-млади, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Майката има решаваща роля за интелигентността на детето

Учени от университета на Южна Калифорния изследваха 830 жени на средна възраст, за да потърсят връзката между късното майчинство и състоянието на паметта.
Резултатите показват, че родилите първото си дете след 24-годишна възраст решават по-добре задачи и разсъждават по-добре, от родилите по-рано. Майчинството след 25-годишна възраст пък се отразява добре на когнитивни показатели и вербална памет. Раждането на две деца стимулира мозъка още повече.

Причината е в хормоналните промени в тялото по време на бременността. Те се отразяват върху химията и функцията на мозъка.

Девет неща, по които си приличат родителите на успелите деца

Противозачатъчните хапчета също се отразяват добре на мозъка. Пилите ги поне 10 години са с по-добра речева памет и способност за решаване на проблеми.
Предишно изследване показа, че жените, отлагащи майчинството за края на 20-те си и началото на 30-те си години, обикновено са в по-добро здравословно състояние, когато навършат 40.

Майките, които раждат най-умни и здрави деца

По-дългият репродуктивен живот между първата менструация и менопаузата също се отразява добре на мозъка.

Източник: БТА