• Размер на шрифта:

Стефан Цанев отказва да приеме наградата "Златен век"

9 януари 2017 15:03 | Редактор: Eлена Банкова

Стефан Цанев отказва да приеме наградата "Златен век"
© Sofia Photo Agency, архив  

Поетът и драматург Стефан Цанев отказва да приеме най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", тъй като през ноември то бе връчено на последния шеф на Шести отдел в Шесто управление на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов, по прякор Гестапото.

Решението си той обяви в писмо, адресирано до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов.

"На 6 януари в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла "Процесът против богомилите" в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век", по случай моята 80-годишнина. Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда", пише поетът.

Вежди Рашидов до Стефан Цанев: Естествено е човек да има позиция

Той припомня, че в края на миналата година министър Рашидов връчи същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", пише драматургът.

"Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт", посочва още Стефан Цанев.

По повод 80-годишния юбилей на Стефан Цанев излиза специално издание с избрани негови стихотворения - "Душата ми плаче за сняг". Годишнината на драматурга, поета и писател ще бъде отбелязана от Народния театър "Иван Вазов" на 10 и 11 януари с две негови пиеси.

В "Душата ми плаче за сняг" Цанев е избрал 60 стихотворения, които е писал през последните 60 години - от 1956, когато е бил 20-годишен, до 2016 г.Етикети: култура, награда, Стефан Цанев, писмо

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още