• Размер на шрифта:

Стефан Цанев: Театърът е моята Вселена, свят, държава

11 януари 2017 07:32 | Редактор: Eлена Банкова

Стефан Цанев: Театърът е моята Вселена, свят, държава
© БГНЕС  

На мен не ми трябват награди. Моята награда е публиката и артистите, които ме обичат. Това ми стига, заяви пред БГНЕС писателят и драматург Стефан Цанев в Народния театър „Иван Вазов”, където ще се отбележи 80-годишнината му.

Тази вечер ми е приятно и не ми се говори за лошите неща на миналото, заяви Цанев. Благодарение на творчеството и публиката съм жив, каза още авторът. „Когато работя за мен е радост и удоволствие, и забавление. Който ви каже, че писането е мъка - не е вярно. Писането е голямо удоволствие, забавлявам се”, категоричен е писателят.

Цанев разказа, че в момента работи върху една поема - Небесна гледна точка. Мъча се да гледам на нещата отгоре, сподели той.

С постановките на пиесите му „Процесът против богомилите” и „Духът на поета” първата ни сцена отбелязва 80-годишнината на Цанев, запитан какво би искал да остави на читателите си, той каза, че иска да им даде светлина в душите. „Това е моята цел. Да ги зарадвам, да повярват в нещо, дори да се излъжат. Да имат илюзии. Животните нямат илюзии, ние имаме и щастието ни е в това”, заяви той.

Своето щастие той намира в театър, призна сам Цанев. “Театърът е моята държава, моят свят, моята Вселена. Любимите ми хора са артистите. Любимата ми жена е артистка”, сподели още Цанев.

Дори, когато е в лошо състояние театърът, писателят пак го харесва. “Театърът е любимото ми място за живеене”, обясни той.

Вежди Рашидов до Стефан Цанев: Естествено е човек да има позиция

Мисля, че театърът е вечен, допълни той - модите минават и заминават, а театърът от Древна Гърция досега е все един и същ, ако отразява съдбата на хора, той е хубав.
Идеите идват. Някой ти казва пиши на тази тема. Аз не си поставям никога задачи да измислям. Теми има толкова много, че никога няма да успея да ги напиша и за това ми е най-мъчно, каза още Стефан Цанев.

За 80-годишнината си, юбилярят си пожелава да бъде здрав.Етикети: Стефан Цанев, Книга, премиера

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#6

Драгомил Георгиев - 13.01.2017 г. 21:47:29

Стефан Цанев през своя житейски и творчески път кога публично, кога мълчаливо ни дава пример за гражданска съвест, доблест и гордост, че да си българин е да си свободен човек, тогава другите ще вървят след тебе.

#5

Евала на Веждито! - 11.01.2017 г. 13:50:48

Вежди Рашидов отговори на Стефан Цанев след скандала с ордена - ето как реагира министърът на културата
Автор: ПИК
Дата
16:29 | 09.01.2017
Дата
63869
Коментари
40
ПЪРВО В ПИК! Вежди Рашидов отговори на Стефан Цанев след скандала с ордена - ето как реагира министърът на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов отговори на поета Стефан Цанев по повод разпространено днес в медиите отворено писмо от именития драматург и писател. Цанев отказа да приеме орден "Златен век" от министерство на културата, тъй като такъв имал и Димитър Иванов, чието мнение потърси първо ПИК.

Ето какво отговори и министърът на културата по повода.

"Скъпи Стефане,

Нека да ти честитя твоя 80-годишен юбилей, като искрено ти желая дълъг и пълен с творчество живот.

Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен.

Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша. Но тук ще кажа, че в близкото минало подписах една награда и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда „Христо Г. Данов“, заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш.

А колкото до Димитър Иванов, хубаво е, че мога чрез теб да разясня как се раздават в една демократична институция награди. За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират.

От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим.

Скъпи приятелю,

Още веднъж ти желая най-искрено честит юбилей, много творчески успехи и не на последно място – здраве, чиято цена аз вече добре знам. Честит празник, Поете!

Вежди Рашидов.

#4

репресирания стефан - 11.01.2017 г. 13:48:23

Стефан Цанев: Ако Рашидов лъже, не би трябвало да спи спокойноНашият народ е благороден, той не иска никакво наказание за хората, които репресираха по време на комунистическия период. Не казвам да отмъщаваме, но да се награждават това вече е прекалено - да простиш е едно, да наградиш е друго.


Първопричината за скандала не бях аз. Вежди Рашидов каза, че не е подписвал такава заповед, а на 6-ти януари в сайта на Министерство на културата два пъти се споменава как ще ми бъде връчвана тази награда. Не мога да повярвам че Рашидов лъже, тогава сайтът на министерството лъже, каза Стефан Цанев пред БНТ.Писмото на Рашидов е много хитро, всичко е наред, аз пак казвам, че ако той лъже, не би трябвало да спи спокойно, каза още писателят.

Първо искам да благодаря на директора на Народния театър и преди всичко на актьорите от трупата на спектакъла \"Духът на поета\", защото решението да направят едно такова тържество беше тяхна идея. Зад себе си нямам партия.Актьорите са за мен най-светлите хора в държавата. Театърът е отделна държава. Това са хора, които всяка вечер раздават душата си с надеждата да запалят светлинка в душите на хората. Надявам се да превърнем всички хора на планетата в светещи хора - на високия чист дух, каза Цанев.Нашият народ е благороден, наивен народ и той не иска никакво наказание за хората, които репресираха нас по време на комунистическия период. Репресивният орган на този режим не трябва да бъде оневиняван. Не казвам да отмъщаваме, но да се награждават това вече е прекалено - да простиш е едно, да наградиш е друго.Така Стефан Цанев коментира награждаването с наградата на Министерството на културата \"Златен век\" на Димитър Иванов. Този човек не го познавам, сигурно е умен, за да стигне такъв висок пост в тези служби. Аз говоря против институцията, не против него. Награждавайки него означава, че българското правителство награждава Държавна сигурност. Явно съм засегнал много болна тема - с това е кой е получил тази награда, коментира още Цанев.

#3

Можем да се радваме, че сме - 11.01.2017 г. 11:03:15

му съвременници

#2

„Писателят Христо Стоянов с отворено писмо до Стефан Цанев заради отказа му да приеме наградата "Златен век"“ - 11.01.2017 г. 10:58:33


• (09.01. 2017; 21:17; http://www.blitz.bg/obshtestvo/pisatelyat-khristo-stoyanov-s-otvoreno-pismo-do-stefan-tsanev-zaradi-otkaza-mu-da-prieme-nagradata-zlaten-vek_news478157.html):

„По повод разпространено днес в медиите отворено писмо от именития драматург и писател Стефан Цанев, който заяви, че ще откаже наградата на Министерство на културата - "Златен век", един от най-четените български писатели Христо Стоянов реши да му отвърне със същото.
Ето какво пише Стоянов (публикуваме материалът без редакторска намеса):

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО СТЕФАН ЦАНЕВ

Не зная как да се обърна към теб… А страшното време настава тогава, когато някой не може да бъде идентифициран... Така че „отварям“ писмото си към теб без обръщение. Т.е., не остойностявам твоето битие тук и сега. За малко щях да напиша, че не остойностявам „личността“, но такава няма.
От днес ти отново влизаш в медийното пространство, отказвайки наградата на Министерството на културата „Златен век“. Съвсем официално отказваш това, което, както се оказва, въобще не ти е присъждано. Дори няма предложение да бъдеш награждаван. Въпреки това намираш за нужно да откажеш „Златен век“, да не би пък случайно някой да се сети да ти я даде. А и мотивът да не приемеш награда, за която не си предлаган, е, че Димитър Иванов – бивш шеф на Шести отдел на Държавна сигурност я бил получил.

... Тогава, когато Иван Радоев хващаше своя рак мълчешком – ама какво забелижимо мълчание, нали – та тогава, когато бачо Иван хващаше рак, ти получаваше своите хонорари и съвсем по традицията на „българското дисидентство“ успя да си купиш два апартамента и вила в Балчик. До сега още не си казал, че принудително си бил заселен в Балчик. Колко писатели можеха да си позволят по онова време такова недвижимо имущество? И, докато ти придобиваше недвижимо имущество като апартаменти и вили, Иван Радоев постепенно приближаваше към заветните си два квадратни метра райска площ. Съобразяваше се с повелите на Партията и като Главен драматург на театър „София“… А Главният драматург беше и главен цензор на театъра, който Кольо Георгиев, най-малкият, едва шестнадесетгодишен, осъден на смърт от фашисткия съд преди Девети септември, та тогава, когато Кольо се опитваше от този театър да направи българската „Таганка“ и дисидентско свърталище, ти пишеше: „Когато говориш скучно за Комунизма, значи говориш против Комунизма“…
Меко казано, гнус ме е да ти пиша това писмо. Заради това то е адресирано по-скоро към тези, от които ти добре успя да скриеш дори комунистическото си сърце. Вечно удобният Стефан Цанев.
... Ето, само заради тези стихове не би трябвало да бъдеш предлаган за Държавно отличие. Не заради друго, а заради твоята съпричастност по този начин към бившата Държавна сигурност. Защото какво по-силно съпричастие към нея от тези стихове. И да отказваш непредложена награда сега заради Димитър Иванов е просто продължаването на цинизма, наречен Стефан Цанев…“.

#1

Театърът е моята Вселена, свят, държава - 11.01.2017 г. 10:50:26

и заплата ми е държавна също

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Руснак звъни на приятеля си в Новосибирск: - Как сте? - Ами добре сме. - Студено ли е при вас? - Е, нали знаеш, студено… Виж още