Остават отворени всички магистрали, 117 населени места са без ток (ВИДЕО)
92047
Остават отворени всички магистрали, 117 населени места са без ток (ВИДЕО)
  • Остават отворени всички магистрали, 117 населени места са без ток (ВИДЕО)

В сряда - 11 януари, жълт код заради очаквани ниски температури и поледици е обявен за 12 области в страната. Предупреждението е в сила за областите Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

В Източна България ще продължи да духа умерен и силен вятър и там отново ще има виелици и навявания. Обстановката и в останалата част от страната обаче остава усложнена.

Заради снега затвориха всички проходи между Северна и Южна България

Сняг вали в област Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, както и в района на Карлово и Кърнаре (обл. Пловдив), Котел и Твърдица (обл. Сливен), Вакарел, Витиня-Ботевград, Бучин проход, Самоковски път (обл. София), проход "Шипка" и проход "Република", Раднево и Гълъбово (обл. Стара Загора)

Температурите са в интервала от - 18 до 1 градус. Времето над страната е облачно.Вятър духа в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Разград, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол.

Пътните настилки в страната са предимно заснежени на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени. Ограничена видимост до 100 м поради мъгла има в област Стара Загора.

Магистала "Тракия" в района на Бургас остава затворена. Движението е спряно и при пътен възел Зимница до Бургас, поради влошените метеорологични условия - бурен северен вятър и ниските температури, които създават условия за снегонавявания. Това информират от АПИ.

На магистрала "Хемус" в района на Шумен има ограничение за движение да превозни средсва до 3.5 т.

Заради силния вятър и снегонавяванията от тази нощ е затворен Проходът на републиката, девет машини почистват пътното платно, съобщи областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев. Той посочи, че снеговалежът в района е спрял, което улеснява снегопочистването.

Усложнена е пътната обстановка в цялата област Велико Търново. Поетапно се пропускат автомобилите по пътя за Плевен и Бяла, все още е затруднено движението между Велико Търново и Търговище, уточни дежурният в Областното пътно управление. Ограничения на движението са въведени в Свищовско.

117 населени места са без ток пътната обстановка е усложнена (ВИДЕО)
netinfo

Тази сутрин вече е започнало поетапно отваряне на главни пътни артерии, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг във връзка с усложнената обстановка в страната.

Всички магистрали са почистени и проходими при зимни условия, както и повечето пътища втори и трети клас в страната, обобщи тя.

Усложнена остава обстановката в област Бургас - остава затворена магистралата "Тракия" от Зимница до Бургас. Усилено в момента се работи за отваряне на пътя през "Петолъчката", както и пътя към "Слънчев бряг".

В област Варна магистралата Варна - Шумен е отворена и са отворени една голяма част от третокласните,второкласните и първокласните пътища в областта. Най-сложна остава ситуацията при Долни Чифлик. "Там работят екипите усилено, за да помогнем и на общината, тъй като там е най-сложно и с общинската пътна мрежа", заяви Павлова.

"Ситуацията в област Добрич също се подобрява. Отваряме пътя Добрич - Варна за движение, за да може да имаме достъп до Добричка област и поетапно усилията ще са насочени към отваряне и на по-малките пътища в областта в рамките на деня", добави тя.

Подобна е ситуацията в областите Разград, Търговище, Шумен и Силистра, където главните направление се отварят поетапно за движение. "Пробиват се и малките пътища", увери Павлова, но добави, че забраните за движение на тежкотоварни автомобили остават валидни там.

Девет часа не стигнаха, за да се пробият преспите към село в Търговищко

В област Шумен обстановката е усложнена, затворени са главни пътища, но снегопочистващите фирми работят усилено, основните градски артерии в областния център са почистени и проходими при зимни условия.

117 населени места са без ток пътната обстановка е усложнена (ВИДЕО)
netinfo

Обстановката в област Русе е нормална. Всички населени места имат транспортна връзка с общинските центрове, а общинските центрове имат връзка с областния град. Това каза за Дарик областният управител Стефко Бурджиев.

Само село Черешово в Сливополска община е без вода, навсякъде другаде има нормално електро- и водоподаване. Общинската пътна мрежа в Русе се почиства, градският транспорт се движи. Пътят за София е затворен за камиони над 3,5 т.

Ледоходът по Дунав се увеличава

Пътищата за Силистра и Разград са затворени за всички видове автомобили заради проблеми в съседните области, добави Бурджиев.

В област Силистра. Затворени за движение на всички видове МПС тази сутрин са всички пътни артерии в областта, съобщи дежурният в Областно пътно управление. Изключение правят само две отсечки - Дулово-Исперих и Старо село-Кубрат, които са проходими но за автомобили до 3,5 тона.

Пътните настилки се почистват и се очаква в по-късните часове да започне поетапното им отваряне. На територията на седемте общини в областта, няма населени места без електрозахранване и водоподаване. Единствено в село Светослав, община Кайнардажа, няма ток, но причината по информация на дежурния в Областния кризисен щаб, не е в  зимната обстановка, а в авария от друг тип. Няма данни и за закъсали или бедстващи хора и автомобили.

117 населени места са без ток пътната обстановка е усложнена (ВИДЕО)
netinfo

Отварят поетапно пътища в Добричко - първо за Варна

Затворени за движение на автомобили са всички пътища в област Разград. Само пет основни пътни направления са отворени за автомобили до 3,5 т, съобщи дежурният в Областното пътно управление. Освен към Русе, автомобилите могат да се движат в посока Попово, Исперих, Търговище и по направлението Кубрат-Исперих. Пътищата са трудно проходими, движението е при тежки зимни условия, каза дежурният.

Той посочи, че със снегопочистването са ангажирани 42 машини, като на места снегът и вятърът не са спрели и има навявания, което затруднява работата.

Зам. областният управител Нурие Црънгалова съобщи, че няма откъснати населени места в региона. Всички общински пътища са проходими при тежки зимни условия. Продължава почистването на отсечките Завет - Иван Шишманово - Веселец и Разград - Езерче. Почистват се и отсечките към населените места от община Лозница - Сейдол, Крояч, Гороцвет, Студенец, Каменар и Чудомир. Ток има във всяко селище в региона, две села са без водоподаване - Радинград и Сеслав.

Автобус с пътници е затънал в преспите в Поповско

В област Търговище зимната обстановка остава силно усложнена. Затворени за движение поради навявания са пътищата по направленията към Попово и Разград. За пътуващите е осигурен обходен маршрут през селата Бряг-Съединение в посока Разград и през Бряг-Съединение-Голямо Соколово в посока Попово.

Главният път София-Варна в областта е проходим, като се допускат и камиони с тегло над 12 т, оборудвани с вериги. За всички останали пътища от първи и втори клас ограничението е за товарни автомобили до 10 т, като тези над 3,5 т задължително трябва да се движат с вериги.

Според информация на дежурния в Областно пътно управление снежната покривка в региона е от 50 до 120 см в регионите на Омуртаг и Антоново. В община Омуртаг остава в сила обявеното бедствено положение.

В 4.00 ч. тази сутрин автобус с 12 пътници е затънал в преспите край поповското село Априлово. Той е бил изтеглен с високопроходим влекач.

Времето в следващите дни: Сняг, затопляне и отново студ

Пътната мрежа в община Ловеч към 8.00 ч. е проходима при зимни условия, но продължаващият снеговалеж и ниските температури правят обстановката тежка. Улиците в града са почистени, на места до асфалт, спирките и тротоарите се почистват в момента.

Отворен е пътят за Слатина (кръстовището на пътя Ловеч - Плевен), но остават затворени отсечките Баховица - Лисец, Баховица - Николаево, Баховица - Славяни, Ловеч - Горан и Тепава - Брестово. Днес се прави организация и тези пътища ще бъдат отваряни поетапно.

Няма селища без електричество. Въведен е режим на водоподаването в Старо Стефаново и има нарушено водоподаване в Соколово поради авария, която се отстранява.

Всички пътища от републиканската пътна мрежа в област Кърджали са проходими при зимни условия. Има ограничение за камионите над 12 тона за цялата област, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев. По думите му няма населени места без ток и вода. Няма бедстващи хора. „Има създадена организация, от електроразпределителното дружество имат готовност с 20-30 допълнителни екипи, които да реагират при прекъсване на тока някъде. Пътищата също се обработват и почистват", увери още Илиев.

Въведени са ограничение за движението на всички моторни превозни средства по третокласната пътна мрежа на територията на област Кърджали. Това сочат данните от Агенция пътна инфраструктура по информация за проходимостта на републиканската пътна мрежа към обяд днес.

От Областно пътно управление съобщават, че има въведени и ограничения за движение на МПС с тегло над 12 т. по отсечки с различна дължина на дванайсет пътища в областта, сред които Конуш - Черноочене - Комунига - Тополово - Асеновград до 25 километър и Джебел-Момчилград-Звездел-Крумовград-Славеево-граница Гърция от 7 до 55 километър. Въведените ограничения за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета са за път Баните - Стояново - п.к. Стояново от 7 до 14 километър и за път П.к. Стояново - Ардино - Бял извор - Падина - Неделино - (Мадан - Златоград) от 0 до 8 километър.

117 населени места са без ток пътната обстановка е усложнена (ВИДЕО)
netinfo

Остава ограничението за движение на всички моторни превозни средства с вериги на територията на област Смолян, съобщи зам. областният управител Андриан Петров. Има ограничение и за движение на тежкотоварните автомобили над 12 тона, както и за ремаркета и полуремаркета.

Няма населени места без електричество и без достъп в района. Остава частичното бедствено положение на територията на община Смолян, като ново навалелият сняг остави без достъп редица населени места в района, съобщи зам.-кметът на общината инж. Марияна Цекова. Проблеми има с пътните артерии за Мугла, Турен, по поречието на Горна Арда, Виево, Кутела, махалите на Широка лъка.

Освен в Източна България и главно в североизточната част на страната, снегът създаде временно проблем и за движението край Сандански. Движението по пътя от републиканската пътна мрежа I-1 Благоевград - ГКПП Кулата е ограничено поради обилния снеговалеж в района, съобщиха от АПИ.

117 населени места и 23 000 души са с прекъснато електрозахранване заради влошената метеорологична обстановка. Най-много засегнати населени места има в областите Бургас и Добрич, докладва енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Отбелязваме спад на тежките произшествия, отчете началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Той уточни, че екипите на МВР са на местата, където е необходимо да бъде подпомогната почистващата техника или да бъдат контролирани затварянето на пътища и спазването на ограниченията за тирове.

В сряда до обяд и в северните райони снегът ще спре, дори облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево. Но докато на север спира да вали, от юг ще започнат нови снеговалежи, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък в източните райони.

Максималните температури на повечето места ще са между минус 5 и 0 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg