288 консултации са получили домашни насилници и жертви за 1 година
288 консултации са получили домашни насилници и жертви за 1 година / снимка: Кирил Кирилов
288 консултации са дадени на домашни насилници и жертви за 1 година
92022
288 консултации са дадени на домашни насилници и жертви за 1 година
  • 288 консултации са дадени на домашни насилници и жертви за 1 година

288 консултации са били предоставени за една година по проект срещу домашното насилие на пловдивската фондация „Джендър алтернативи“. Това съобщи координаторът Рада Еленкова. Проектът вече приключи, но работата с пострадалите и извършителите продължава с швейцарско финансиране, а от лятото правосъдното министерство ще допълни дейностите с финансиране на стойност още 38 хил. лв.

По проекта „Услуги за подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие и работа с лица извършители“ се реализират основно консултантски дейности, но също така провеждане на семинари, изследване на приложение от Наказателния кодекс и издаване на брошури. Юридическите консултации са 158, а психо-социалните – 103. Клиентите, които са посетили Консултативния център на място, са 256, като на някои от тях са предоставяни повече от една консултация. Много важна е ролята на полицейските служители при работата с лицата извършители, отбеляза Рада Еленкова.

Клиентите започват работа по Програмата за извършители на домашно насилие, със съпротиви и трудно признават, че са извършители на насилие, че имат нужда от помощ и промяна в поведението си. Въпреки трудностите, те биват мотивирани да осъзнаят агресивното си поведение като неприемливо и им се помага да овладеят ненасилствени стратегии за справяне в конфликтни ситуации.

През двата семинара, организирани от фондация „Джендър алтернативи“, са преминали общо 83 души.

Чуйте и от прикаченото аудио.