Любопитни факти за наградите Златен глобус
Любопитни факти за наградите Златен глобус / Guliver/Getty Images, архив

В очакване на шоуто за наградите "Златен глобус", които ще бъдат раздадени в Бевърли хилс за 74-и път, сп. "Пийпъл" предлага няколко любопитни факта за отличията:

- Най-ощетените продукции в историята на наградите "Златен глобус" са "Кой се страхува от Вирджиния Улф?" през 1967 г. и "Кръстникът 3" през 1991 г. И двата филма са с по седем номинации, но не получават нито една награда.

Мюзикълът "La La Land" със седем номинации за "Златен глобус"

- Единствената лента, печелила отличията в петте основни категории - за най-добър филм, актьор, актриса, режисьор и сценарий, е "Полет над кукувиче гнездо" (1975).

- С най-много индивидуални номинации в историята на наградите "Златен глобус" - 30 на брой, е актрисата Мерил Стрийп.

- Най-младият носител на "Златен глобус" е Рики Шрьодер. Шрьодер е на 9 години, когато през 1980 г. печели награда за нова звезда за ролята си във филма "Шампионът" на режисьора Франко Дзефирели.

- Най-възрастният носител на "Златен глобус" е актрисата Джесика Танди. Танди е на 80 години, когато през 1990 г. е отличена с приза за най-добра женска роля в комедия или мюзикъл за изпълнението си в "Да возиш мис Дейзи".

- Само три филма са печелили всички награди "Златен глобус", за които са били номинирани - "Полет над кукувиче гнездо" (1975), "Доктор Живаго" (1965) и "Роди се звезда" (1954).

- Лентата "Дедпул" не само донесе на канадския актьор Райън Рейнолдс първа номинация за "Златен глобус", но и стана първата игрална комиксова продукция, номинирана в категорията за най-добър филм.

- Между 1995 г., когато домакини на шоуто са Джон Ларокет и Джанин Търнър, и 2010 г., когато домакинската роля е поверена на Рики Джървейс, наградите "Златен глобус" нямат водещ.

- Рекордьор по отличия, в това число и почетна награда, е Барбра Стрейзанд с девет на брой.

Вижте номинациите за наградите "Златен глобус" в основните тв категории

- В историята на наградите "Златен глобус" само веднъж три актриси са си поделяли приза за главна роля в драма - Джоди Фостър за "Обвинената", Шърли Маклейн за "Мадам Сузацка" и Сигорни Уивър за "Горили в мъглата". Това се случва на церемонията през 1989 г.

Източник: БТА