Мюзикълът La La Land със седем номинации за Златен глобус
Мюзикълът La La Land със седем номинации за Златен глобус / Guliver/Getty Images

Мюзикълът "La La Land" на режисьора Деймиън Шазел с Ема Стоун и Райън Гослинг в главните роли води по номинации във филмовите категории със седем на брой за наградите "Златен глобус", съобщават световните информационни агенции.

Церемонията по връчване на наградите „Златен глобус" само по KINO NOVA

Сред седемте номинации за лентата са за най-добра филмова комедия или мюзикъл и най-добър режисьор (Шазел), актриса (Стоун) и актьор (Гослинг).

С шест номинации следва драмата за съзряването "Лунна светлина" на режисьора Бари Дженкинс.

В категорията за най-добра филмова драма са номинирани лентите "Възражение по съвест", "На всяка цена", "Лъв", "Манчестър до морето" и "Лунна светлина".
С номинации за най-добра комедия или мюзикъл освен "La La Land" са "Жените на 20-и век", "Дедпул", ''Флорънс" и "Улица на песните".

Най-големите изненади на номинациите за Златен глобус

В категорията за най-добър актьор във филмова драма са номинирани Кейси Афлек за "Манчестър до морето", Джоел Еджъртън за "Лавинг", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест", Виго Мортенсен за "Капитан Фантастик" и Дензъл Уошингтън за "Огради" ("Fences").

Претендентките за приза за най-добра актриса във филмова драма са Ейми Адамс за "Първи контакт", Джесика Частейн за "Мис Слоун", Изабел Юпер за "Тя", Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за "Джаки".

В категорията за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са Колин Фарел за "Омарът", Райън Гослинг за "La La Land", Хю Грант за "Флорънс", Джона Хил за "В голямата игра" и Райън Рейнолдс за "Дедпул".

Наградата за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл ще си оспорват Анет Бенинг за "Жените на 20-и век", Лили Колинс за "Правилата не важат", Хейли Стайнфелд за "Почти на 17", Ема Стоун за "La La Land" и Мерил Стрийп за "Флорънс".
Превъплъщението във филма "Флорънс" носи на Мерил Стрийп 30-а номинация за наградите "Златен глобус". Холивудската звезда предварително беше оповестена за носителка на почетния "Златен глобус" - наградата "Сесил Б. де Мил".

Обявиха номинациите за Златен глобус, вижте фаворитите

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Деймиън Шазел за "La La Land", Том Форд за "Хищници в мрака", Мел Гибсън за "Възражение по съвест", Бари Дженкинс за "Лунна светлина" и Кенет Лонърган за "Манчестър до морето".

Носителят на приза за най-добър актьор в поддържаща роля ще бъде избран измежду Махершала Али за "Лунна светлина", Джеф Бриджис за "На всяка цена", Саймън Хелбърг за "Флорънс", Дев Пател за "Лъв" и Арън Тейлър-Джонсън за "Хищници в мрака".

Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля са Вайола Дейвис за "Огради" ("Fences"), Наоми Харис за "Лунна светлина", Никол Кидман за "Лъв", Октейвия Спенсър за "Скрити числа" и Мишел Уилямс за "Манчестър до морето".

Лентите "Кубо и пътят на самурая", "Смелата Ваяна", "Животът ми като Тиквичка", "Ела, изпей!" и "Зоотрополис" са номинирани в категорията за най-добра анимация.
С номинации за най-добър чуждоезичен филм са "Божествените", "Тя", "Неруда", "Търговският пътник" и "Тони Ердман".

Отличията се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.
Церемонията за 74-ите награди "Златен глобус" ще се състои в Бевърли хилс. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Фалън.

Източник: БТА