В Бевърли Хилс, Калифорния, бяха обявени номинациите за 74-ите награди Златен глобус, които ще бъдат раздадени на бляскава церемония на 8 януари догодина. Престижните отличия се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, а водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Фалън.

Вижте кои бяха големите победители на наградите Златен глобус 2016

Музикалната лента "La La Land" на режисьора Деймиън Шазел с Ема Стоун и Райън Гослинг в главните роли води по номинации със седем на брой. Сред седемте номинации за лентата са за най-добра филмова комедия или мюзикъл и най-добри режисьор (Шазел), актриса (Стоун) и актьор (Гослинг).

С шест номинации следва драмата за съзряването "Лунна светлина" на режисьора Бари Дженкинс.

Вижте най-обсъжданите знаменитости на наградите Златен глобус 2016

Номинации за Златен глобус в категорията за най-добра филмова драма

В категорията за най-добра филмова драма са номинирани лентите "Възражение по съвест", "На всяка цена", "Лъв", "Манчестър до морето" и "Лунна светлина".

Номинации за Златен глобус в категорията за най-добра филмова комедия или мюзикъл

С номинации за най-добра комедия или мюзикъл освен "La La Land" са "Жените на 20-и век", "Дедпул", ''Флорънс" и "Улица на песните".

Номинации за Златен глобус в категорията за най-добър актьор във филмова драма

В категорията за най-добър актьор във филмова драма са номинирани Кейси Афлек за "Манчестър до морето", Джоел Еджъртън за "Лавинг", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест", Виго Мортенсен за "Капитан Фантастичен" и Дензъл Уошингтън за "Огради" ("Fences").

Номинации за Златен глобус в категорията за най-добра актриса във филмова драма

Претендентките за приза за най-добра актриса във филмова драма са Ейми Адамс за "Първи контакт", Джесика Частейн за "Мис Слоун", Изабел Юпер за "Тя", Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за "Джаки".

Номинации за Златен глобус в категорията за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл

В категорията за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са Колин Фарел за "Омарът", Райън Гослинг за "La La Land", Хю Грант за "Флорънс", Джона Хил за "В голямата игра" и Райън Рейнолдс за "Дедпул".

Номинации за Златен глобус в категорията за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл

Наградата за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл ще си оспорват Анет Бенинг за "Жените на 20-и век", Лили Колинс за "Правилата не важат", Хейли Стайнфелд за "Почти на 17", Ема Стоун за "La La Land" и Мерил Стрийп за "Флорънс".

Номинации за Златен глобус в категорията за най-добър режисьор

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Деймиън Шазел за "La La Land", Том Форд за "Нощни животни", Мел Гибсън за "Възражение по съвест", Бари Дженкинс за "Лунна светлина" и Кенет Лонърган за "Манчестър до морето".

Номинации за Златен глобус в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля

Носителят на приза за най-добър актьор в поддържаща роля ще бъде избран измежду Махершала Али за "Лунна светлина", Джеф Бриджис за "На всяка цена", Саймън Хелбърг за "Флорънс", Дев Пател за "Лъв" и Арън Тейлър-Джонсън за "Нощни животни".

Номинации за Златен глобус в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля

Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля са Вайола Дейвис за "Огради" ("Fences"), Наоми Харис за "Лунна светлина", Никол Кидман за "Лъв", Октейвия Спенсър за "Скрити числа" и Мишел Уилямс за "Манчестър до морето".

Номинации за Златен глобус в категорията най-добра анимация

Лентите "Кубо и пътят на самурая", "Смелата Ваяна", "Животът ми като Тиквичка", "Ела, изпей!" и "Зоотрополис" са номинирани в категорията за най-добра анимация на наградите "Златен глобус", предаде Асошиейтед прес.

Номинации за Златен глобус в категорията най-добър чуждоезичен филм

"Божествените", "Тя", "Неруда", "Търговският пътник" и "Тони Ердман"

Почетен Златен глобус

Превъплъщението във филма "Флорънс" носи на Мерил Стрийп 30-а номинация за наградите Златен глобус. Холивудската звезда предварително беше оповестена за носителка на почетния Златен глобус - наградата "Сесил Б. де Мил".

Номинациите за Златен глобус в телевизията

Два минисериала - "Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история" и "Нощният мениджър", водят по номинации съответно с пет и четири на брой за наградите Златен глобус в телевизионните категории, предаде Асошиейтед прес.

Като цяло първенец по номинации с 14 на брой е телевизия HBO. Следват Еф Екс с девет и Ей Ем Си, Амазон и Нетфликс с по пет.

Най-добра телевизионна драма

Сериалите "Корона", "Игра на тронове", "Странни неща", "Това сме ние" и "Западен свят" са номинирани в категорията за най-добра телевизионна драма.

Най-добра телевизионна комедия

В категорията за най-добра телевизионна комедия с номинации са сериалите "Атланта", "Чернеещ", "Моцарт в джунглата", "Транс родител" ("Transparent") и "Вице".

Най-добър актьор в телевизионна драма

С номинации за най-добър актьор в телевизионна драма са Рами Малек за "Господин Робот", Боб Одънкърк за "Обадете се на Сол", Матю Рис за "Американците", Лив Шрайбър за "Рей Донован" и Били Боб Торнтън за "Голиат".

Най-добра актриса в телевизионна драма

В категорията за най-добра актриса в телевизионна драма са номинирани Кайтриона Балфе за "Друговремец", Клеър Фой за "Корона", Кери Ръсел за "Американците", Уинона Райдър за "Странни неща" и Еван Рейчъл Уд за "Западен свят".

Най-добър актьор в телевизионна комедия

Носителят на приза за най-добър актьор в телевизионна комедия ще бъде избран измежду Антъни Андерсън за "Чернеещ", Гаел Гарсия Бернал за "Моцарт в джунглата", Доналд Глоувър за "Атланта", Ник Нолти за "Грейвс" и Джефри Тамбор за "Транс родител".

Най-добра актриса в телевизионна комедия

С номинации за най-добра актриса в телевизионна комедия са Рейчъл Блум за "Шантавата бивша приятелка", Джулия Луис-Драйфъс за "Вице", Сара Джесика Паркър за "Развод", Джина Родригес за "Непорочната Джейн", Иса Рей за "Несигурни" и Трейси Елис Рос за "Чернеещ".

Най-добър телевизионен филм/минисериал

В категорията за най-добър телевизионен филм/минисериал освен "Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история" и "Нощният мениджър" са номинирани още "Американско престъпление", "Гардеробиерът" и "Злокобна нощ".

Най-добър актьор в телевизионен филм/минисериал

С номинации за най-добър актьор в телевизионен филм/минисериал са Риз Ахмед за "Злокобна нощ", Брайън Кранстън за "До самия край", Том Хидълстън за "Нощният мениджър", Джон Туртуро за "Злокобна нощ" и Кортни Ванс за "Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история".

Най-добра актриса в телевизионен филм/минисериал

В категорията за най-добра актриса в телевизионен филм/минисериал са номинирани Фелисити Хъфман за "Американско престъпление", Райли Киоу за "Момичетата от града", Сара Полсън за "Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история", Шарлот Рамплинг за "Лондонски шпионин" и Кери Уошингтън за "Потвърждение".

Източник: БТА