Обама определи Тръмп като очарователен и общителен
Обама определи Тръмп като очарователен и общителен / БГНЕС, архив

Американският президент Барак Обама каза, че е имал сърдечни разговори със своя приемник Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Разговорите ми с него бяха сърдечни. Той е отворен към предложения", каза Обама по адрес на Тръмп и го описа като "очарователен и общителен".

Франс прес избра Тръмп за човек на годината, следват Путин и Ердоган

"Ценя обмена на идеи, които имах с него. Той е човек, който мисли и който не страда от липсата на доверие в себе си", допълни Обама в интервю за телевизия Ей Би Си и каза, че това "може би е предварително условие за работата на президент".

Обама обаче предупреди Тръмп, че има разлика между воденето на предизборна кампания и управлението. Той каза, че Тръмп няма да може да управлява президентството по същия начин, както човек ръководи семейна фирма.

Тръмп ще отмени две трети от указите на Обама?

Обама каза също така, че според него Тръмп не е прекарал много време в изпипване на детайлите на политиката си, нещо което може да бъде едновременно сила и слабост.
"Мисля, че това зависи от подхода му. Това му дава нов поглед върху нещата, което е ценно. Но това изисква също така човек да си дава сметка за нещата, които не знае, да се заобикаля от хора, които имат опит и познания, които да го информират, така че той да вземе правилните решения", заяви Обама.

Най-големите световни политически изцепки на 2016 г.

Относно използването на Туитър от Тръмп, Обама каза, че това му осигурява директна връзка с много хора, гласували за него. Той обаче предупреди Тръмп, че когато стане президент, "ще има столици и финансови пазари и хора по целия свят, които ще възприемат всичко, което той казва, много сериозно".

Обама каза също така, че е насърчил Тръмп да развие силни отношения с разузнавателните агенции в САЩ.

Обама към Тръмп: Владимир Путин не е от нашия отбор

"Ако не внимаваме, чужди страни може да окажат влияние върху политическия дебат в САЩ по начин, който не сме наблюдавали преди 10, 20 или 30 години. Това се дължи от една страна на начина, по който информациите се разпространяват днес и от друга страна на това, че толкова много хора са станали скептични към традиционните големи медии", каза Обама.

Източник: БТА