Стрелецът от летището във Флорида казал, че правителството контролира ума му
Стрелецът от летището във Флорида казал, че правителството контролира ума му / БГНЕС

Представител на американските правоприлагащи органи заяви, че стрелецът от летището във Флорида е заявил пред ФБР през ноември, че правителството контролира ума му и го принуждава да гледа видеозаписи на групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Представителят, който пожела анонимност, посочи, че агенти на ФБР са разговаряли с 26-годишния Естебан Сантяго, и са повикали полицията, която го е отвела за психиатрична експертиза.

Мъж откри стрелба на летището във Форт Лодърдейл, има жертви и ранени

Стрелецът от летището във Флорида казал че правителството контролира ума му
netinfo

Бюрото на ФБР в Анкърдиж, Аляска, където живее Сантяго, заяви, че оказва съдействие на разследването, но отказа да даде повече информация.

Стрелецът е пристигнал във Форт Лодърдейл с полет от Анкъридж, заяви началникът на полицията на летището на Анкъридж Тед Стивънс. Мъжът се е качил на полет на авиокомпания "Делта" и единственият му регистриран багаж било огнестрелно оръжие.

По думите му Сантяго е летял от Анкъридж през Минеаполис за Форт Лодърдейл.

Дейвис посочи, че мъжът не е привлякъл внимание и доколкото му е известно, е пътувал сам, но направи уговорка, че разследването продължава.

Властите се опитват да проследят движението на Сантяго на летището в Анкъридж - което е най-голямата пътническа аерогара в Аляска - използвайки записите от видеокамерите.

Дейвис отбеляза, че не е необичайно пътници на летището да чекират багаж с огнестрелни оръжия, защото в региона има много ловци.

Стрелецът от летището във Флорида казал че правителството контролира ума му
netinfo

Мъжът е имал психични проблеми, някои от които са се проявили след завръщането му от мисия в Ирак и е получавал лечение в дома си в Аляска, заявиха негови роднини.
"Единственото, което мога да кажа, е, че когато се върна от Ирак, не се чувстваше много добре", каза чичото Ернан Ривера пред регионален вестник.

Сантяго е служил в пуерториканската Национална гвардия и през 2010 г. е бил пратен в Ирак, където е прекарал година в инженерна част, заяви майор Пол Далън от гвардията.
През последните години Сантяго живеел в Анкъридж, каза брат му пред Асошиейтед прес.

След като се е върнал от Ирак, Сантяго е служил и в резерва на американската армия, както и в Националната гвардия в Аляска. В Аляска е бил в инженерна част, но е освободен от служба заради "незадоволително представяне", каза подполковник Кандис Олмстед, говорителка. Тя не даде повече подробности.

Наскоро Сантяго е станал баща, казаха чичото и леля му.

"Беше сякаш си е загубил разсъдъка", каза лелята Мария Руис за периода след завръщането му от Ирак. "Казваше, че вижда разни неща."

В Анкъридж полицията заяви пред репортери, че провежда разговори с различни хора за Сантяго, но не даде подробности.

Имал е редица дребни провинения, докато е живеел в Аляска като глоби и едно, по което е бил осъден на пробация. Адвокатът му отказа коментар.

Президентът Барак Обама заяви в интервю за телевизия Ей Би Си, че мотивите на стрелеца ще станат ясни в следващите 24 часа, предаде ТАСС.

"Не коментирам такива въпроси, докато не получа цялата информация", каза той в отговор на въпрос дали става дума за терористичен акт.

Стрелецът от летището във Флорида казал че правителството контролира ума му
netinfo

Хиляди хора бяха блокирани на летището във Форт Лодърдейл заради стрелбата, предаде Асошиейтед прес. Хората бяха принудени да прекарат шест часа на аерогарата заради въоръженото нападение, като някои трябваше да изживеят отново ужас след неверните слухове, че е имало втора стрелба. Други трябваше да стоят в самолетите или в колите си, докато чакат вест от близките си. Много голяма група хора се беше събрала на пистата за самолетите и просто чакаше разрешение да се прибере у дома.

Към 18.30 ч местно време екипите на силите за специални операции започнаха да ескортират към паркинга хората, които бяха в зоната за чекиране на Терминал 2 на летището, мястото на стрелбата.

Към 19.15 ч, когато все още не можеше да излети нито един самолет, властите заявиха, че тези пътници, които са дошли с автомобилите си, могат да напуснат летището, а останалите бяха откарани с автобуси към близък пристанищен терминал.

Властите в окръг Броуард съобщиха в Туитър, че след стрелбата са пострадали още 37 души, но не уточни как точно, предадоха агенциите.

"Пет души са мъртви. Първоначално са били ранени осем души. След инцидента са пострадали още 37."

Стрелецът от летището във Флорида казал че правителството контролира ума му
netinfo

Източник: БТА