Топлофикация София в пълна готовност за тежките зимни условия
Топлофикация София в пълна готовност за тежките зимни условия / Sofia Photo Agency, архив

"Топлофикация София" ЕАД има пълна готовност да работи при предстоящите тежки зимни условия, информират от дружеството.

Всички топлоизточници са подготвени за включване на допълнителни мощности при необходимост. Осигурени са допълнителни аварийни екипи, които да реагират незабавно в случай на аварии по топлопреносната мрежа или в абонатните станции на сградите. Извършен е преглед на въздушните топлопроводи и са предприети съответните мерки за защита от обледеняване.

Експертите от столичната Топлофикация припомнят, че в много сгради външните врати не се затварят добре и има счупени прозорци. За това трябва да се вземат мерки, за да не се стигне до замръзване и спукване на радиаторите в общите части на сградата.

Тръбите от вътрешната отоплителна инсталация, които се намират на таваните или в мазетата, също трябва да бъдат проверени, тъй като много често в блоковете тези тръби не са изолирани и в помещенията има отворени прозорци.

За да бъдат предотвратени възможни спуквания, в резултат на които живущите да останат на студено е задължително плътно да се затворят и тези помещенията и да се предпазят тръбите от замръзване.

Ако жилищата временно са необитаеми или отделни отоплителни тела в апартаментите не се използват и са спрени, по- добре е вентилите им да бъдат оставени на позиция със знак "звездичка". Това ще предпази радиаторите от евентуално замръзване при ниските външни температури. Тази препоръка е в сила особено за обществените и офис сградите, които ще са затворени през предстоящите почивни дни.

Ако сутрин всички излизат от дома си, не е разумно напълно да се затворят вентилите на радиаторите, защото вечерта ще е нужна много повече енергия, за да се стоплят изстиналите стаи. Най-добре е вентилите да се оставят на 1 или 2 степен.

Термостатичният вентил на радиатора не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма.

Ето защо при проветряване на помещението е необходимо вентилът се завърта на знак "звездичка" и прозорците се отварят широко за 5 минути. По този начин се осигурява и достъп на чист въздух, и топлината не излиза напълно от стаята.