Учениците във ваканция до 9 януари заради грипната епидемия
Учениците във ваканция до 9 януари заради грипната епидемия / DarikNews.bg, архив

 

Коледната ваканция за учениците в цялата страна се удължава до 6 януари (петък) включително със заповед на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Това съобщиха от пресцентъра на просветното министерство днес.

Причините са влошената епидемиологична обстановка, по-ефективната превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури в цялата страна.

Така учениците ще влязат в класните стаи за първи път тази година на 9 януари (понеделник).

Грипът превзема България

Още вчера от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направиха предложение дните 5 и 6 януари 2017 г. да бъдат неучебни за всички български училищни и извънучилищни институции.

Заради агресивността на болестта и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също препоръча ваканцията на учениците да се удължи до 9 януари.

Удължават ваканцията на учениците заради грипа в няколко области в страната

5 и 6 януари (четвъртък и петък) вече бяха обявени за неучебни дни за децата в областитеПловдив, Габрово, Севлиево, Велико Търново, Русе, Добрич, Бургас, Варна, Хасково, Монтана, Перник, Стара Загора, Русе и в общините Харманли, Карлово, Суворово, Трявна, Рудозем, Дряново.

Ваканцията за учениците до понеделник удължиха и в шест от общините в област Ловеч, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в града Еленко Начев.

Грипна ваканция е обявена в община Благоевград, каза пред "Фокус" д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Благоевград. Периодът на нейната валидност е от 5 януари до 11 януари (сряда), включително. Д-р Мончева подчерта, че това се отнася само за учащите се в община Благоевград.

Все още не е отменена епидемията в Пловдив, Хасково, Габрово и Перник и се очаква такава да има и в Пазарджик.

Иде три пъти повече сняг, отколкото преди Нова година (ВИДЕО)

Коледната ваканция за училищата от цялата страна започна на 24 декември, като учениците трябва да са в класните стаи на 5 януари 2017 г.

Пропуснатият учебен материал ще се наваксва чрез преструктуриране на учебното съдържание. От Министерството уверяват, че ще бъдат създадени условия учениците да могат да се явят на олимпиади и състезания в неучебните дни.